Brian Koeman in de werkplaats van Multibikes in Lepelstraat.
Brian Koeman in de werkplaats van Multibikes in Lepelstraat.

Drie jubilea voor Multibikes

LEPELSTRAAT – Eén jubileum is al reden voor een feestje, dus als je niet één maar drie jubilea tegelijk te vieren hebt kun je met recht van een mijlpaal spreken. Multibikes bestaat 25 jaar, is 12,5 jaar gevestigd in Lepelstraat en heeft een eigen fietsenmerk, Shabri, dat vijf jaar bestaat. Ondernemer Brian Koeman is apetrots.


Drie jubilea, en op alle drie is ondernemer Brian Koeman even trots. Vijfentwintig jaar zelfstandig, 12,5 jaar in Lepelstraat en vijf jaar een eigen fietsenmerk van hoogwaardige kwaliteit: “Dat doet me wel wat ja. Zeker omdat ik het allemaal vanaf de grond heb opgebouwd. Ik begon in de schuur van mijn vader, en kijk waar we nu staan!” Het verhaal van Multibikes begint trouwens al ver voor 1997. Brian weet nog goed hoe zijn opa hem een briefje van vijf gulden gaf, met de mededeling dat hij daarvoor nieuwe trappers voor zijn BMX-fiets mocht kopen. “Nog altijd heb ik een briefje van 5 gulden in de winkel liggen”, zegt Brian.


Opleiding

Als leerling van de LTS in Ossendrecht vond Brian Koeman op 15-jarige leeftijd een baantje in de fietsenstalling van het station in Bergen op Zoom. Daar kaartjes uitdelen vond hij al snel zo saai dat hij op eigen initiatief begon om de huurfietsen te poetsen en op te knappen. Daarmee was het zaadje definitief geplant: “Ik volgde de richting elektrotechniek maar wilde liever met mijn handen werken. Daarom besloot ik rijwielhersteller te worden. Voor die opleiding moest je werk hebben. Dat vond ik bij een fietsenzaak in Roosendaal, waar ik elke dag met de fiets naartoe ging vanuit Hoogerheide.” Niet veel later begon Brian vanuit de garage van zijn ouders, aan de Wouwbaan in Hoogerheide, opgeknapte tweedehandsfietsen te verkopen. Dat was in 1997, Multibikes was geboren.


Betrokken

Nog tot 2010 zou Multibikes in Hoogerheide blijven. Eerst in die garage aan de Wouwbaan, later vanuit Brians eigen garage aan de Prins Hendrikstraat. De overstap naar Lepelstraat was echter een logische: “Ik zocht een mooie locatie voor de winkel, en Lepelstraat was perfect. Gelegen tussen grotere plaatsen – Halsteren en Steenbergen om precies te zijn – en omgeven door natuur en mooie fietsroutes. Het dorpse sprak me heel erg aan, nog steeds trouwens. In een dorp zijn mensen meer betrokken bij elkaar en dat past bij waar Multibikes voor staat. Wij zetten graag een stapje extra, want hoewel de techniek van fietsen me nog steeds zeer aanspreekt gaat er niks boven blije en tevreden klanten. Gelukkig hebben we die, al 25 jaar lang.”


Mijlpaal

Vijf jaar geleden besloot Brian, samen met zijn echtgenote Shari, de service van Multibikes nog wat verder uit te breiden. Fietsen onderhouden en verkopen deden ze altijd al, maar ze misten een fietsenmerk dat voor de volle 100% voldeed aan hun idee van kwaliteit. Dus maakten ze het zelf. Sindsdien zijn de fietsen van Shabri – een samentrekking van “Shari” en “Brian” – niet meer weg te denken uit Lepelstraat: “We laten onze fietsen op de traditionele, kwalitatief hoogwaardige manier, bouwen in Nederland. Zo weten we wat we verkopen en zijn we nog beter in staat om onze klanten te adviseren. Een eigen merk lanceren was een mijlpaal, één van de vele van Multibikes”, zegt Brian trots.

Om de drie jubilea van Multibikes te vieren is oktober een actiemaand, met diverse mooie kortingsacties op fietsen. "We hebben immers wat te vieren”, aldus Brian, "niet alleen onze jubilea, maar ook het feit dat we nog altijd barsten van de ambitie!”

Brian Koeman van Multibikes