Notaris Caroline de Maat
Notaris Caroline de Maat

Bij de notaris: Jubelton afgeschaft

Algemeen

Bij mij komen een oudere mevrouw en haar kleindochter. Kleindochter is 25 en heeft sinds kort een baby. De vader van de baby is niet meer in beeld. Het valt de jonge moeder zwaar de zorg voor haar baby te combineren met haar veeleisende baan en zij zou graag iets minder willen gaan werken zodat ze wat meer tijd met haar kind door kan brengen. 

Maar ja, hoe moet ze dat financieel allemaal bolwerken? Twee jaar geleden heeft ze een leuk klein huisje gekocht. De maandelijkse lasten daarvan zijn weliswaar niet heel hoog, maar een kindje kost ook veel geld.

Haar oma kwam met de oplossing: de jubelton. Oma had nog wel wat spaargeld en wilde dit graag aan haar kleinkind schenken. Kleindochter zal dit bedrag gebruiken om een substantieel deel van haar hypotheekschuld af te lossen. Haar maandelijkse lasten worden hierdoor aanzienlijk lager en zo kan zij het zich veroorloven om iets minder te gaan werken.

Schenkbelasting

Als iemand een schenking krijgt die hoger is dan het vrijgestelde bedrag, is de hoofdregel dat de ontvanger hierover schenkbelasting moet betalen. Alleen als de schenking hoger is dan de vrijstelling, moet over dat meerdere schenkbelasting worden betaald. Hoe groot de vrijstelling is, hangt o.a. af van de relatie tussen schenker en ontvanger. Als een kind een schenking krijgt van zijn ouders, is de vrijstelling hoger dan wanneer een verre neef of een buurman een schenking krijgt. 

Een aantal jaren geleden is de ‘jubelton’ geïntroduceerd. Dit houdt in dat een schenking van ruim € 100.000,= onder bepaalde voorwaarden plaats kan vinden zonder dat er schenkbelasting hoeft te worden betaald. 

Wat zijn dan die voorwaarden? Het moet gaan om een schenking van (in 2022) maximaal € 106.671. De ontvanger van de schenking (of zijn/haar partner) is tussen de 18 en 40 jaar. De ontvanger gebruikt het geschonken geld, binnen een periode van drie jaar nadat de schenking is gedaan, om een eigen woning te kopen of te verbouwen, de hypotheek of andere schuld van de eigen woning af te lossen, of het erfpachtrecht van de eigen woning af te kopen. Daarnaast gelden er nog enkele voorwaarden. Het is niet van belang wat de relatie is tussen schenker en ontvanger, m.a.w. een willekeurig persoon kan deze belastingvrije schenking doen.

Er is nu besloten de jubelton af te schaffen. Dit wil niet zeggen dat belastingvrije schenkingen niet meer mogelijk zijn, maar met ingang van 1 januari 2023 worden de mogelijkheden wel wat beperkter.

U kunt namelijk nog wel kleinere bedragen geven zonder schenkbelasting te hoeven betalen. Zo kunnen ouders ook volgend jaar weer belastingvrij ruim € 5.600,= aan ieder van hun kinderen schenken. In 2023 kunnen ouders eenmalig aan een kind dat tussen de 18 en 40 jaar is, een bedrag van € 27.231,= schenken. Het kind hoeft dit bedrag dan niet per se voor zijn eigen woning te gebruiken, maar kan daar ook iets heel anders  mee doen.

En aan een kleinkind of aan uw favoriete neef kunt u volgend jaar belastingvrij weer ruim € 2.000,= schenken.