Lagerstroemia Indica op De  Hertgang
Lagerstroemia Indica op De Hertgang

Herfst op De Hertgang

Algemeen

HALSTEREN - De herfst is begonnen en dat is op De Hertgang goed te zien. En al zijn veel planten, struiken en bomen uitgebloeid, toch is er nog voldoende kleur te bekennen. 

De Elfensering, ook wel Indische sering genoemd (Lagerstroemia Indica) bijvoorbeeld staat nu in knop en de kleur van die knoppen verraadt dat hij heel binnenkort prachtig roze bloemen zal laten zien. Lagerstroemia is genoemd naar de Zweed Magnus von (Lagerström) Lagerstroem (1696-1759), die directeur was van de Zweedse O.I. Compagnie. Aan het zeevarend personeel gaf hij de opdracht om planten te verzamelen, die hij dan aan Linnaeus (plantkundige) gaf, met wie hij bevriend was. Deze laatste noemde een van deze planten ‘Lagerstroemia indica’. Aan kleur geen gebrek: loopt u maar eens door het Sedumlaantje: links en rechts bloeit de hemelsleutel (Sedum spectabile Herbstfreude) met roze bloemen. In deze periode een van de weinige nectarbronnen in de tuin, vandaar dat u er nog wel eens een late vlinder op tegenkomt. Met recht ‘herfstvreugde’ dus! De sneeuwklokjesboom (Halesia Monticola) die in het voorjaar overdekt was met witte bloemen, die, hoe kan het ook anders, aan sneeuwklokjes deden denken, laat nu sierlijke vier-vleugelige vruchten zien. De herfstkleur van de sneeuwklokjesboom is erg mooi felgeel.


Openstelling

Lijkt het u wat om langs te komen? Laat u niet afschrikken door een eventueel slechte weersverwachting, maar neem een paraplu mee. Ook op een minder mooie dag is De Hertgang aantrekkelijk! Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen (€ 4,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis) kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. Contant betalen of pinnen is ook mogelijk. Op zondagen kan er koffie of thee bij het bezoekerscentrum afgehaald worden en kan het terras gebruikt worden. Iedere eerste zondag van de maand wordt er om 14.00 uur een rondleiding gegeven, reserveren is wel noodzakelijk (0164-683801 of hertgang@planet.nl). De Hertgang ligt aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Meer informatie op: www.dehertgang.nl

Sedumlaantje op de Hertgang
Vruchten Sneeuwklokjesboom