Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

‘Deel coronagelden cultuur onbenut’

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - In de gemeenteraad van afgelopen is unaniem een motie genomen over besteding van coronagelden in de culturele sector. De motie was ingediend door het CDA. 

Raadslid Stefaan Verheugt licht toe: “Als we kijken naar de aanvragen voor het Noodfonds en de Stimuleringsregeling merken wij op dat een deel van het budget onbenut blijft. Dat is vreemd voor een gemeente met zoveel verenigingen en organisaties. Wij zagen bijvoorbeeld dat in de toneelsector een paar bekende namen niet vermeld stonden, terwijl wij deze wel hadden verwacht. Ook in bouwclubs zagen we maar 8 aanvragen terwijl we rond de 20 bouwclubs hebben in onze gemeente. En die overige komen ons inziens in een aantal gevallen toch in aanmerking om aanspraak te maken om deze regeling. Zij hadden namelijk ook een aantal tegenvallers. De wethouder heeft aangeven dat wij als raad ook een rol mogen spelen in het aandragen van clubs en of verenigingen. Na afloop van de commissie heb ik rondgebeld en een aantal verenigingen gesproken. Ik heb gemerkt dat er toch nog wat onduidelijkheid heerst, men zei: ‘wij dachten dat we daar niet voor in aanmerking kwamen’. 

Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat de politieke partijen vinden dat er nog een poging gedaan moet worden om verenigingen te attenderen op deze regeling. Dit zou moeten gebeuren met nog een gerichte benadering. Bijvoorbeeld door een e-mail te versturen aan alle culturele verenigingen en culturele organisaties en een openbare oproep te doen op de website, de gemeentepagina, sociale mediakanalen en via een persbericht. En dat hierin een ervaring van een aanvrager in mee genomen wordt, voor een nog beter beeld. Het budget moet geheel ten goede komen aan de culturele sector.

Mocht er na afronding van beide subsidieregelingen blijken dat het budget nog niet volledig benut is én indien er nog budget beschikbaar is. Zouden we dit budget willen behouden om de lange termijn effecten op te vangen. En dat het resterende budget in zijn geheel wederom ten goede moet komen aan de culturele sector.