Afbeelding

Ibach-festival vol afwisseling

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - De Gertrudis Cultuurstichting (GCS) organiseert, na een onderbreking van twee jaar, van vrijdag 7 tot en met zondag 9 oktober weer het zogeheten ‘Ibach-festival’ in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom. 

Op vrijdag is er ’s avonds om 21.00 uur in de kerk een filmvoorstelling (stomme film) van de succesvolle filmklassieker ‘The general’ van Buster Keaton uit 1926. Zoals eertijds gebruikelijk was wordt de muziek erbij live geïmproviseerd door Paul de Maeyer uit Gent op het Ibach-orgel. 

 Op zaterdagavond 20.00 uur is er op het Ibach-orgel een lconcert gespeeld door de internationaal gerenommeerde organist Ben van Oosten. Op het programma muziek uit de 18e tot en met de 20e eeuw, onder meer van bekende componisten als Bach, Mozart, Mendelssohn, Franck en Guilmant. 

 Tijdens de wekelijkse zondagse Eucharistieviering van 9.30 uur speelt Janno den Engelsman aan het Ibach-orgel liturgische orgelmuziek en begeleidt de samenzang. De koorbegeleiding van de HMR-Capella Feminarum o.l.v. Koert Damveld wordt door Toine Jimkes verzorgd aan het Delhaye-koororgel. Gezongen wordt onder andere de ‘Messe avec les differants jeux de l’orgue’ van Michel Corrette (1707-1795).

Op zondagmiddag is er om 16.00 uur een bijzonder concert door het gerenommeerde vocaal ensemble “The Gents” onder leiding van Annemiek van der Ven. ‘Ik zou wel eens willen weten’ is een programma rondom de legendarische persoon Jules de Corte. Met verder medewerking van Bert van den Brink (piano), Henk Kraaijeveld (jazz- en popzanger) en een projectkoor van blinden en slechtzienden.

-Voor de concerten en de kerkdienst wordt de kerkingang aan de zijde van de Kerkstraat gebruikt. Voor belangstellenden ligt daar, gratis beschikbaar om mee te nemen, de Magazine “Brabants Orgelrijkdom 2022” van de Brabantse Orgelfederatie. Van harte aanbevolen!