Wethouder Schuurbiers en de burgemeester.
Wethouder Schuurbiers en de burgemeester. Foto: Bep Tielemans

Vluchtelingen terug in gemeente Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht richt voor de tweede keer dit jaar een locatie voor crisisnoodopvang in. Van 6 oktober tot en met 31 december van dit jaar worden aan de Bosweg 2 te Putte, het oude terrein Van Niftrik dat nu in gebruik is door The Circular Plastics Factory, maximaal 85 vluchtelingen opgevangen. Het betreft dezelfde groep die in augustus opgevangen werd in MFC Kloosterhof te Hoogerheide. 

“De vluchtelingencrisis in Nederland is nog altijd gaande. Er zijn nog steeds onvoldoende opvanglocaties. Elke gemeente moet inzet leveren, ook in het district De Markiezaten, waar de gemeente Woensdrecht onder valt. De mogelijkheid die de gemeente Woensdrecht ziet, is het opnieuw leveren van een locatie voor crisisnoodopvang voor vluchtelingen de rest van dit jaar”, licht wethouder Rainier Schuurbiers toe. De vluchtelingen die deze zomer in onze gemeente verbleven, komen terug vanuit de Stoelemat in Bergen op Zoom waar zij afgelopen weken verbleven.

Het bedrijfspand op het voormalige terrein van Van Niftrik in Putte wordt als locatie voor crisisnoodopvang ingericht. “We kennen de groep die er komt: deze bestaat uit gezinnen en andere vluchtelingen uit diverse landen. In het kantoorgebouw komen gescheiden slaapkamers en verblijfruimtes. De bedrijfskantine beschikt over de benodigde faciliteiten. De vluchtelingen kunnen er zelf groepsmaaltijden bereiden. Met de bijplaatsing van douche- en toiletvoorzieningen in de aangrenzende loods is ook het sanitair geregeld. Het Rode Kruis zorgt dagelijks voor een goed verloop van de opvang binnen de locatie. We hebben goede ervaringen met de groep en er is destijds geen overlast geweest. We willen dat de opvang veilig en zonder overlast verloopt, net zoals in augustus. Daarvoor treffen we wederom maatregelen. Zo worden de huisregels binnen de noodopvang strikt gehanteerd. Activiteiten die worden georganiseerd, worden altijd door medewerkers van het Rode Kruis en/of de gemeente begeleid. Ook de veiligheid voor omwonenden en voor de vluchtelingen vinden we erg belangrijk. Er is 24/7 beveiliging op de locatie, in het omliggend gebied en in de dorpskern van Putte. De beveiliging spreekt zowel de Nederlandse taal als Arabisch”, aldus de wethouder. 

Burgemeester Steven Adriaansen vult aan: “Aan de vluchtelingen is gevraagd of ze zelf weer willen helpen met het opbouwen en afbreken van de voorzieningen. Het zou mooi zijn als we weer kunnen bogen op de spontane hulp van vrijwilligers, die vanaf het eerste moment betrokken zijn bij de crisisnoodopvang. Van een tolk is dankbaar gebruik gemaakt. Graag verwijzen we naar de website: www.woensdrecht.nl/crisisnoodopvang, waar onder andere het antwoord op veel gestelde vragen staat. Heeft u een andere vraag of wilt u hulp bieden, dan kunnen mensen contact opnemen met de servicelijn via telefoonnummer 14 0164 of per e-mail: servicelijn@woensdrecht.nl o.v.v. crisisnoodopvang. Omwonenden en ondernemers die in de buurt van de crisisopvanglocatie gevestigd zijn, zijn via een brief geïnformeerd, inclusief de Belgische buurgemeenten en bewoners van de Grensstraat.