Groene entree van De Leeuwerik.
Groene entree van De Leeuwerik. Foto: Artist impression

Sociale huurwoningen in De Leeuwerik

HALSTEREN - De nieuwbouw van appartementencomplex De Leeuwerik dat aan plein Vogelenzang in Halsteren verrijst, wordt door veel belangstellenden op de voet gevolgd. 


"Dit project leeft heel erg in het dorp en we merken dat mensen interesse hebben in de sociale huurwoningen. Zij kunnen zich inschrijven bij Zuidwestwonen, dat geldt ook voor diegenen die op deze locatie gewoond hebben. Er is geen garantie dat bewoners hier kunnen terugkeren. Voor iedere aangeboden huurwoning gelden voorwaarden, bijvoorbeeld de maximale hoogte van het inkomen of de samenstelling van het huishouden. In het voorjaar van 2023 worden deze voorwaarden bepaald. De plattegronden van de woningen komen grotendeels overeen. Alle appartementen krijgen twee slaapkamers, een badkamer, woonkamer en keuken en hebben een oppervlakte van ongeveer 77 vierkante meter. De meeste woningen zijn nul-op-de-meterwoningen. Dat betekent dat deze evenveel energie opwekt, als een doorsnee gezin per jaar verbruikt. Zonnepanelen op het dak van de woningen wekken energie op. Daarnaast hebben de woningen geen gasaansluiting, maar zijn voorzien van een warmtepomp", legt Mariëlle Franken van woningcorporatie Stadlander uit.

De Leeuwerik wordt een indrukwekkend gebouw dat is afgestemd op de kleuren van deze vogel. Joab Ventevogel: "In het ontwerp en aanzicht van het pand komt de leeuwerik echt terug. Bij de entree komt een groene gevel, de uitstraling in de omgeving is groen evenals een afgesloten binnentuin waar ruimte wordt gecreëerd waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, net zoals dat ook mogelijk is vóór het gebouw op het plein. Bergingen achter het gebouw worden voorzien van een groen dak, bedekt met mos en plantjes. Als Stadlander zetten we ons in voor wonen in een groene leefomgeving. Samen met een tuinarchitect bekijken we hoe een passende flora en fauna is te creëren." In het gebouw komt een lift en de woningen zijn ook door minder valide mensen goed bereikbaar. 

Projectleider Peter Ventevogel van Bouwgroep Schrijver licht toe: "Om overlast in de omgeving te voorkomen zijn palen geboord. Er is veel informatie vooraf geweest, onder andere met omwonenden, winkeliersvereniging en de dorpsraad. We bouwen zoveel mogelijk van binnenuit om verkeersoverlast te voorkomen. Op het inloopspreekuur in de keet van de uitvoerder kan iedereen vragen stellen. Er zijn geen of nauwelijks klachten en als die er wel zijn worden ze opgelost."

Op de vraag tenslotte of de bouw van de nieuwe Leeuwerik een uitdaging is, zegt de projectleider: "De bouw op zich valt wel mee, we werken met prefab delen die op elkaar zijn af te stemmen. Wel is het de kunst om tijdig te zijn met opdrachten vanwege de situatie op de markt. Ook corona en schaarse handjes kunnen meespelen. Er wordt gewerkt in ploegen en er zit een heel team achter, we hebben er vertrouwen in dat de realisatie volgens planning verloopt."

Betrokken partijen kijken uit naar met moment dat het hoogste punt van de Leeuwerik wordt bereikt. Dit wordt binnen afzienbare tijd feestelijk gevierd.