Renske Waanders begon het nieuwe schooljaar op De Toermalijn als directeur.
Renske Waanders begon het nieuwe schooljaar op De Toermalijn als directeur. Foto: Dennis van Loenhout

“Oudgediende” als nieuwe directeur

HALSTEREN – Basisschool De Toermalijn begint het nieuwe schooljaar met een nieuwe directeur, die eigenlijk niet nieuw is. Na twee jaar als adjunct-directeur neemt Renske Waanders nu het stokje over van haar voorganger Guido Schoonbrood: “Directeur is maar een woord, ik ben gewoon nog Renske.”


Ze woont dan wel in Wouw, maar na twee jaar als adjunct-directeur op De Toermalijn weet Renske Waanders (34) zeker dat ze ook best in Halsteren zou willen wonen: “Het is zo’n leuk dorp! Ik ga er regelmatig een rondje hardlopen en doe mijn boodschappen er ook vaak. De afgelopen jaren heb ik altijd lokale ondernemers proberen te betrekken bij de school, en hun enthousiasme was altijd hartverwarmend. Dat zegt veel over Halsteren. Dus ja, natuurlijk ben ik heel blij met mijn nieuwe functie. Wie wil er nou geen directeur zijn van een leuke school in een leuk dorp?”


Team

Dat “directeur” is volgens Renske echter maar een woord. “Er verandert niet zoveel”, zegt ze, “als adjunct was ik al verantwoordelijk voor de onderwijskwaliteit en zorg op school, en heb ik druk meegedraaid in het rondkrijgen van de gehele organisatie. Dit jaar ben ik eindverantwoordelijk, maar dat voelde ik me voorgaande jaren ook al. Mijn normen en waarden veranderen niet, ik ben dezelfde Renske als vorig jaar. En net als vorig jaar doe ik het ook vanaf dit jaar samen met het hele team.”


Ambitie

Leer- en veerkracht waren op De Toermalijn altijd al belangrijk was, en Renske benadrukt nog maar eens dat elk kind op “haar” school de ruimte krijgt om zichzelf te zijn en te leren dat ieder kind met behulp van de leerkracht zijn eigen ontwikkeling doorloopt. Dat verandert niet, maar Renske heeft meer ambitie: “Ik wil verbinding brengen. Tussen de kinderen, binnen het team, maar vooral ook met de ouders en met het dorp. Ik ben hier begonnen in coronatijd, toen alles heel strikt en op afstand was. Dat was niet fijn, ik merk dat iedereen behoefte heeft aan verbinding. Daarom hebben we het nieuwe schooljaar geopend mét de ouders, en met koffie en thee. Ouders willen zich betrokken voelen bij de schoolcarrière van hun kinderen. Daarom willen we ons laten zien, zodat iedereen weet wie wij zijn, op De Toermalijn!”


Zichtbaar

Haar enthousiasme over haar functie en haar school probeert Renske niet te verbergen. “Nee, ik heb er gewoon echt heel veel zin in. Het is fijn dat het schooljaar is gestart, gáán met die banaan!” lacht ze. De haast die ze zelf voelt, wil ze echter niet teveel overbrengen op de leerlingen: “We leven in een snelle tijd waarin kinderen, maar ook leerkrachten, heel veel moeten”, zegt ze, “daarin is het juist belangrijk om de rust te bewaren. Gelukkig is dat een kwaliteit die ik bezit: ik raak niet snel in paniek, en ben in staat om goed te bepalen wat ertoe doet. Als directeur wil ik zichtbaar zijn, kijken en luisteren. Als ik nu kijk en luister op school zie ik vooral veel beweging en bevlogenheid. En we weten allemaal dat je het beste presteert in een omgeving waarin je je goed voelt. Dat is fijn om te zien.”