Afbeelding
Foto: Pascal Brugman

Kijkje op Open Monumentendag

GEMEENTE WOENSDRECHT - Afgelopen weekend vond de 36e editie van de Vriendenloterij Open Monumentendag plaats. In de Gemeente Woensdrecht konden er twaalf monumenten bezocht worden. Zo ook Landgoed de Vijverhoeve in Huijbergen, een rijksmonument. 


In deze boerderij wonen Emmy van Overdijk en Etienne Schoenmakers. Ze woonden daarvoor in Rotterdam, maar wilden na 20 jaar weer terug naar Brabant. Boer Frans was overleden, hij had wel erfgenamen maar had geen opvolgers. Dus kwam de boerderij te koop te staan en zo werd het een eigendom van Emmy en Frans.  

“Wij kochten de boerderij met land in 2005 en het bijzondere van deze plek is de mooie historie. Het landgoed bestaat precies op de grens van Nederland en België, dit heeft in de historie al de nodige verschuivingen gehad tussen Nederlands en Belgisch bezit. Maar nu hoort het helemaal bij Nederland. Op oude kaarten uit 1900 vonden we ook een kerkenpad op ons landgoed, dit verklaarden ook de bomen die we aantroffen. Dit pad hebben we met veel hulp en onderzoek door de HAS kunnen herstellen. Een deel hiervan is dan ook opengesteld voor publiek", vertellen Emmy en Frans. 

"Tijdens de open dag hebben we alleen niet de boerderij voor publiek opengesteld, maar in de grote schuur draaien er twee video's waarop zelfs boer Frans nog aan het werk was. Deze video hebben we ooit in ons bezit gekregen en stamt uit de jaren 80. Toen we de boerderij kochten troffen we zelfs nog een bedstee aan, die ernaast zaten waren al een soort kasten geworden. Uit de bedstee hebben we wel het matras en bed gehaald maar de deuren zitten er nog, veel oude details hebben we dan ook bewaard. Dit is juist een stukje historie dat niet verloren mag gaan”, aldus Emmy en Frans. 

Naast de video's die afgespeeld werden kon iedereen nog oude spullen bewonderen die bewaard zijn gebleven. Op grote platen waren foto's van voor en na de verbouwing te zien. Maar ook het kerkenpad, oude oorkondes en de geschiedenis konden bekeken worden. 


In Huijbergen was Molen Johanna op zaterdag ook geopend, er waren zelfs weer heerlijke koeken te koop. Ook de mixen waren vanuit de nieuwe ruimte aan te schaffen. De molen was geheel toegankelijk en de vrijwilligers gaven een uitleg.

In de dorpen Hoogerheide en Ossendrecht waren de andere van de twaalf monumenten opengesteld.

Open monumentendag 2022
Open monumentendag 2022
Open monumentendag 2022
Open monumentendag 2022
Open monumentendag 2022
Open monumentendag 2022
Een kijkje op Landgoed de Vijverhoeve in Huijbergen.
Open monumentendag 2022
Open monumentendag 2022