Toos Karremans kreeg de secretaris als 4-jarige 'Paultje' in haar groep.
Toos Karremans kreeg de secretaris als 4-jarige 'Paultje' in haar groep. Foto:

“De begintijd was het allermooiste!”

HALSTEREN – Kindervakantiespel Onder de Panne bestaat 50 jaar. De tijd is voorbijgevlogen, vindt Toos Karremans. Zij was in 1972 één van de oprichters van het kindervakantiespel, waar ze nog steeds geen afscheid van kan nemen.

Ze is nu 73, maar in 1972 was Toos Karremans zelf bijna nog een kind. Toch was ze toen, op haar 23e, al moeder en stond ze samen met dorpsgenoten Hans Stumpel, Els Frigge en Rianne Luijkx aan de wieg van Kindervakantiespel Onder de Panne. Doel was om de kinderen van Halsteren en Lepelstraat een mooie vakantie te bezorgen, zeker die uit minderbedeelde gezinnen.
“Die begintijd was fantastisch”, zegt Toos, “subsidie hadden we niet, we moesten alles zelf regelen en alles zelf doen. Dan moesten we bij elkaar navragen of we genoeg lijmpotten hadden en gingen zelf op zoek naar oud behangpapier om knutselwerkjes te kunnen maken. De boekjes, die moesten we zelf in elkaar zetten. Rapen, nieten, vouwen, daar waren we rustig een hele avond zoet mee, en dan moesten we de boekjes ook nog zelf verspreiden! En posters, die kleurden we gewoon zelf in. Met een viltstift. Het was veel werk, maar wel heel mooi, omdat we met een klein clubje iets heel moois hebben neergezet.”

Anekdotes

En nu, 50 jaar later, staat dat moois er nog steeds. Toos loopt over van de mooie anekdotes uit die jaren. Over hoe de kinderen uit Lepelstraat – die in de begindagen met een busje werden opgehaald – binnen no time opgingen in de groep, ondanks de tegenstelling tussen de twee dorpen die toen nog bestond. Over het gemeenteterrein, achter het oude Rabobankgebouw, waar allerlei spelletjes werden gedaan. Over de drukbezochte filmavonden en playbackshows. Over hoe kinderen die ruzie hadden werden gescheiden en soms even “bij Toos” werden gedropt, die ze na een praatje en een snoepje meestal weer snel gekalmeerd kreeg. En over Paul Schut, de huidige secretaris van het kindervakantiespel, die op 4-jarige leeftijd als deelnemer bij Toos in de groep terecht kwam. “Toen noemde ik ‘m nog Paultje”, lacht Toos, “dat doe ik nu soms nog wel eens. Het contact met Paul is altijd goed geweest. Hoe hij nu met Marjoleine op het kindervakantiespel past is heel mooi. Laatste belde hij me: ‘je komt toch wel?’ vroeg hij toen.”

Dat Toos ook dit jaar naar het kindervakantiespel komt, dat is zeker. Taken heeft ze niet meer, maar de sfeer wil ze voor geen goud missen. "De sfeer is vanaf het begin goed geweest, en dat is nooit meer veranderd. De jeugd is wel mondiger en assertiever geworden, maar het is nog net zo gezellig als vroeger. Het mooie van ons kindervakantiespel is altijd geweest dat kinderen en leiding het zo leuk vinden dat ze hun vrienden meenemen, die vervolgens ook weer vrienden meebrengen. Zo blijft de aanwas altijd groot en is er altijd voldoende, nieuwe leiding. Ik denk dat het kindervakantiespel daarom ook een mooie toekomst heeft. Die 75 jaar gaat Onder de Panne ook wel halen. Dat hadden we in 1972 nooit durven vermoeden.”