Dominique Hopmans tijdens de presentatie van het nieuwe bestuursakkoord.
Dominique Hopmans tijdens de presentatie van het nieuwe bestuursakkoord. Foto: Dennis van Loenhout

Besturen op z'n Bergs

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Bij de presentatie van het bestuursakkoord, dat de toepasselijke titel "Samen Bergen Verzetten” meekreeg, liet Hopmans zich al ontvallen dat hij hoopt dat de wijze waarop de gemeente Bergen op Zoom wordt bestuurd, op termijn als voorbeeld kan dienen voor andere gemeentebesturen in Nederland. Die ambitie heeft hij nog altijd, vertelt hij.


"Ik hoop oprecht dat Besturen op z'n Bergs over vier jaar als voorbeeld kan dienen voor anderen.  Als iedereen meedoet kunnen we een volwassen kracht in de regio zijn, ik zie nu al dat er serieuze stappen worden gezet. Op dit moment zijn we bezig om vast te stellen waar we staan en waar we heen willen. We werken aan een consistente, samenhangende visie voor de komende jaren. In december presenteren we die aan de raad. Met die visie in de hand kunnen we de raad in stelling brengen en onze medewerkers, ondernemers en inwoners in hun kracht zetten. Dat klinkt misschien zweverig, maar doel is om een volwassen kracht in de regio te worden, een gemeente waar volop gebouwd wordt, waar ambitieuze en enthousiaste ondernemers hun bedrijven uitbouwen en waar veel gave evenementen op de agenda staan.”

Hopmans boodschap is optimistisch, maar geeft hij daarbij voldoende gewicht aan de financiële positie van de gemeente Bergen op Zoom? “Geen inwoner geeft ons als college de opdracht om de boel kapot te bezuinigen”, zegt hij, “ja, schuld is er zeker, maar in zekere zin is de situatie van de gemeente niet anders dan die van elk huishouden met een hypotheek. Die hypotheek drukt op de balans, maar het gaat erom dat je ‘m kunt betalen en dat is het geval. Natuurlijk willen we de financiële situatie van de gemeente verbeteren, maar dat kost tijd. Helaas heeft een wethouder ook geen toverstafje waarmee hij 'poef!' kan doen en alles beter kan maken. Was het maar zo.” Als wethouder is Dominique Hopmans verantwoordelijk voor de binnenstad, voor economie en werkgelegenheid, voor evenementen, toerisme, werk en inkomen en het minimabeleid. Met die portefeuille is hij dolgelukkig: "Ik kom uit het sociaal domein en kon het niet over mijn hart verkrijgen om dat los te laten”, zegt hij, "gelukkig zijn we in de gesprekken over de portefeuilleverdeling uitgegaan van ieders kracht, en was dit een natuurlijke match. Mijn portefeuille zie ik als een ideale mix tussen de harde, zakelijke dossiers en de zachte, menselijke kant. Dat zijn de factoren waarmee onze gemeente het verschil kan maken. En natuurlijk past mij bescheidenheid, ik moet mezelf als wethouder nog maar zien te bewijzen. Maar ik heb vertrouwen dat het gaat lukken, ik ben een rasoptimist. Dat hoop ik over te kunnen brengen op onze mooie gemeente!” Over kritiek maakt Hopmans zich niet al te druk. Dat wil zeggen, hij berust erin: "Als je maar doet wat jij denkt dat goed is, en uitlegt waarom je het doet. Mijn vader kan zich soms erg boos maken als mensen me op social media bekritiseren. "Ze kennen jou helemaal niet!” roept hij dan. Dat is lief van hem, maar je kunt het nou eenmaal niet iedereen naar de zin maken. Kritiek is part of the deal.” Hoewel hij naar eigen zeggen bijna altijd met zijn werk bezig is vindt hij af en toe nog tijd voor ontspanning. "Nu ik niet meer in Tilburg werk scheelt me dat al tien uur reistijd per week, dat zorgt voor de nodige rust in mijn hoofd. Als ik vrij ben ga ik met mijn vriendin en vrienden naar het strand of andere leuke dingen. Wandelen in en rond Halsteren doe ik ook graag, het is daar prachtig. En ik zit drie keer per week in de sportschool. Bij het bankdrukken stel ik me dan voor dat de stang één of ander moeilijk dossier is en dat werkt altijd.”

Het nieuwe Bergse college met van links naar rechts Dominique Hopmans, Hans-Peter Verroen, Joost Pals, Joey van Aken en Letty Demmers.