Kindercentrum De Boerderie in Woensdrecht bestaat 5 jaar.
Kindercentrum De Boerderie in Woensdrecht bestaat 5 jaar. Foto: Dennis van Loenhout

Vijf jaar thuis bij De Boerderie

WOENSDRECHT – Kindercentrum De Boerderie in Woensdrecht bestaat vijf jaar. De Boerderie draait om rust, om ruimte en om buitenspelen en is een heus familiebedrijf. Dat begon bij de ouders van eigenaresse Pammy van Mierlo, maar alle kinderen van De Boerderie horen er ook bij: “We zijn hier één grote familie!”


Kindercentrum De Boerderie ligt op slechts enkele meters van het hoogste punt van de Brabantse Wal, in het hart van de kern Woensdrecht. De wortels van De Boerderie liggen echter in Huijbergen, bij kindercentrum Ons Marieke, van Jan en Beja van Mierlo. Zij brachten het enthousiasme voor hun kinderopvang en hun vak feilloos over op hun dochter Pammy (28). Dat leidde ertoe dat Pammy in 2017 besloot de Woensdrechtse dependance van Ons Marieke over te nemen. Dat betekende een nieuwe start van De Boerderie en een voortzetting van het enthousiasme dat Pammy met de paplepel kreeg ingegoten.

“Bij De Boerderie voelen we ons nooit alsof we aan het werk zijn”, zegt Pammy, “dat geldt voor mij, maar ook voor de meiden die hier werken. Soms horen we zelfs van ouders dat ze graag bij ons zouden willen werken. Dat is toch wel een heel mooi compliment, want het laat zien dat we erin slagen om ouders het gevoel te geven dat ze hun kostbaarste bezit achterlaten in een ontspannen en veilige sfeer. Kinderen krijgen bij ons de gelegenheid om zich op hun eigen tempo en hun eigen manier te ontwikkelen, op een plek waar ze zich thuis kunnen voelen en waar ze niet onder druk staan. Bij ons krijgen kinderen alle ruimte!” Die ruimte bedoelt Pammy figuurlijk, maar hij is er ook letterlijk. Kindercentrum De Boerderie is gevestigd in een prachtige, oude boerderij, waar ook een enorm stuk grond bijhoort. “We hebben een speelweide van 400 vierkante meter, en voor de kleintjes een speelveld van 100 vierkante meter”, zegt Pammy. “En die gebruiken we het hele jaar door, want De Boerderie vindt het buitenleven erg belangrijk. Als het kan, dan zijn we van de ochtend tot de avond buiten. Kinderen komen wel eens vies thuis als ze bij ons zijn geweest, maar we zorgen er altijd voor dat ze het leuk hebben gehad.” Bij De Boerderie spelen tweedagopvang-groepen en één groep buitenschoolse opvang, met kinderen van 0 tot 11 jaar, vaak met elkaar zodat ze van elkaar kunnen leren en broertjes en zusjes elkaar kunnen opzoeken als ze dat willen. Voor de kleintjes die de rust nodig hebben kan er relaxed worden gespeeld in de kleine speelweide. 

In de voorlaatste week voor de zomervakantie beleven al die kinderen een feestweek om het 5-jarig bestaan van De Boerderie te vieren. Hoe die er precies gaat uitzien wil Pammy nog niet verklappen, maar leuk wordt het zeker: "Schminken, T-shirts maken, uitstapjes maken, we hebben allerlei hele mooie plannen. Op vrijdag 15 juli vieren we een groot feest met de kinderen én hun ouders, dus weer met de hele familie, zodat we allemaal vrolijk het weekend en een week later de vakantie ingaan. En als die weer voorbij is, dan zorgen we dat die op De Boerderie gewoon nog een beetje doorgaat. Kinderen moeten al genoeg, bij ons bestaat 'moeten' niet.”

De Boerderie