Afbeelding
Foto:

Tweemaal een schaakkampioen uit Halsteren

HALSTEREN - ZUIDWESTHOEK - REGIO - Uw schaakcorrespondent fietst op dit moment Frankrijk rond. Hij is net als schrijver Tim Krabbé idolaat van schaken en van fietsen. Maar ook op vakantie vindt hij tijd om een schaakartikel voor onze krant te schrijven.


Kampioen van BSV
Zoals we in deze krant al eerder voorspelden is Halsternaar Berend Ruben kampioen van BSV geworden. In de laatste fase van de competitie nam hij afstand van zijn enige concurrent Bas van de Putte. In het verleden was Berend al eens jeugdkampioen van BSV. In de jaren er na was de studie het belangrijkst, maar nu die er bijna opzit, vindt Berend weer tijd voor zijn oude "Liefde", het schaken. Als de progressie van Berend doorgaat zoals dit jaar, zal hij mogelijk net zo bekend worden als destijds de gebroeders Plomp.


Jeugdkampioenschap BSV
Ook de jeugdkampioen van BSV komt uit Halsteren: Casper Room. Al jaren concurreert Casper met Dion Winterberg en Tano van Schilt om het kampioenschap. Het drietal van respectievelijk 14, 14 en 12 jaar oud is vrijwel even sterk. Maar dit jaar steeg Casper boven zijn concurrentie uit. In de eerste periode won Casper al zijn partijen en werd dus eerste. In de tweede periode moest Casper de eerste plaats delen met Dion Winterberg. En in de 3e periode moet Casper nog een partij spelen, maar wordt minstens gedeeld eerste. In deze laatste periode verraste Julian van Raaij. Hij won op een na al zijn partijen, maar uitgerekend tegen Casper moest hij het onderspit delven. Casper kan nog de dubbel halen. In de KO-competitie van stap 4 en hoger moet hij het opnemen tegen een andere Halsternaar: Tano van Schilt. Tano won in de halve finale van Dion Winterberg. De finale is dus een Halsters onderonsje.



Rapid kampioenschap
Dit kampioenschap bij de senioren, waarbij beide spelers 20 minuten per persoon per partij krijgen, werd gewonnen door Angelique Osinga.


Externe competities
BSV 1 moest nog een wedstrijd inhalen in de 3e klasse van de KNSB-competitie en won, ondanks vele invallers, van S Landau uit Axel. Daarmee werd BSV 1 vierde. Ook de overige teams van BSV in zowel de KNSB- als NBSB-competitie deden lang mee om het kampioenschap. Maar alleen BSV B in de 2e klasse van de NBSB slaagde hierin. Geen enkel team van BSV degradeert.


Zomercompetitie
Vanaf 24 juni wordt er, in de dependance Sport en Beweging van 't Rijks, Rijtuigweg 6 in Bergen op Zoom, gespeeld. Er worden naar keuze een of twee partijen op een avond gespeeld. Ook niet BSV-ers worden uitgenodigd om daaraan mee te doen. Echter op vrijdagavond 1 juli is er geen schaken in verband met andere activiteiten.


Jubileum
In de Corona-periode was het 75-jarig jubileum. Uiteraard kon dat geen doorgang vinden. Maar op 3 september organiseert BSV diverse festiviteiten, waaronder simultaans voor zowel senioren als jeugd. Ook niet-leden kunnen daarbij meedoe. Simultaangevers zij grootmeester Daniël Dhardha, een paar jaar geleden nog 1e bord speler bij BSV 1, en zijn vader Arben Dharda, FIDE-meester en ook oud-speler van BSV 1. Deze spelers spelen nu in de meester klasse bij Charlois-Europoort in Rotterdam. Ook zullen er activiteiten zijn voor leden en oud-leden. We zullen hierover binnenkort meer laten weten. U kunt ook schrijven naar info@bozschaak.nl .

De schaakpuzzels komen een volgende keer.