'Bodycam voor onze BOA’s op straat in Bergen op Zoom'

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Alliantie CDA/V-BoZ! heeft burgemeester Frank Petter benaderd over veilig kunnen werken van Boa's. 

'Er zal de komende raadsperiode gewerkt worden om het aantal Boa’s in onze gemeente enigszins op peil te brengen. Tot die tijd moeten de Boa’s veilig kunnen werken. De agressie tegen handhavers op straat neemt toe en een bodycam kan de-escalerend werken. Veilig werken is effectiever.'

'Voor de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) in onze gemeente moet het handhaven op straat in de contacten met burgers veilig zijn. Bij de uitoefening van zijn/haar beroep neemt de agressie tegen Boa’s echter toe, terwijl de middelen waarover de Boa’s beschikken beperkt zijn om zich indien nodig te verdedigen. Ook de ondersteuning van collega Boa’s bij een agressief incident zijn beperkt omdat onze gemeente over een te beperkt aantal Boa’s beschikt. Een ruimere bewapening van Boa’s is eerder aan de orde gekomen, maar dit vereist naast veel training ook andere attitudes om agressie te controleren.

De alliantie CDA / V-BoZ! stelt voor om onze Boa's die dat willen te voorzien van een "BODYCAM” tijdens hun werk. Uit proeven blijkt dat dit goed is bevallen. De meeste Boa's die aan de proef deelnamen zeiden zich veiliger te voelen door de camera. Burgers gaan minder snel over de schreef als ze weten dat hun gedrag wordt gefilmd.Veilig werken maakt ook effectiever. Daarnaast kunnen de camerabeelden ook gebruikt worden door de Boa's zelf om ervan te leren. Veilig werken maakt effectiever.

In dit verband heeft de fractie CDA / V-BoZ! de volgende vragen:

  1. Bent u het met ons eens dat de agressie op straat toeneemt en dat handhavers steeds meer onder druk komen te staan?
  2. Vindt u ook dat de gemeente als werkgever de handhavers moet beschermen tegen agressie en geweld? Dit in het kader van het uitvoeren van een Veilige Publieke Taak.
  3. Bent u, net als CDA / V-BoZ!, ook van mening dat het dragen van een bodycam door handhavers de-escalerend werkt omdat burgers weten dat hun gedrag wordt gefilmd?
  4. Bent u van mening dat wanneer Boa’s veiliger hun werk kunnen doen, ook effectiever zijn?
  5. Bent u bereid stappen te ondernemen om het dragen van bodycams te faciliteren en daar middelen beschikbaar voor te stellen?

Gewenste wijze van beantwoording: schriftelijk cf. ex. art 34 RvO.

Met vriendelijke groet,

Meino Dam, raadslid V-BoZ!

Jaap van Dam, raadslid CDA