Ondernemer Peter Huijsmans op het bedrijventerrein aan de Industrieweg waar ontwikkelingen plaatsvinden die hem zorgen baren.
Ondernemer Peter Huijsmans op het bedrijventerrein aan de Industrieweg waar ontwikkelingen plaatsvinden die hem zorgen baren. Foto: Dennis van Loenhout

Zorg om bouwplannen Industrieweg

Algemeen

HALSTEREN – Het voormalige Hemi-terrein aan de Industrieweg lag jarenlang braak, maar nu gaan de ontwikkelingen snel. Ondernemer Peter Huijsmans van het bedrijf Govatech maakt zich zorgen. Hij vreest dat de rappe ontwikkelingen wrijving tussen ondernemers en omwonenden kunnen veroorzaken en vraagt de gemeente om duidelijkheid.

Zeven jaar geleden verhuisde Peter Huijsmans zijn staalbedrijf Govatech van Ossendrecht naar de Halsterse Industrieweg. Daar, vlak naast het voormalige Hemi-terrein, vond hij een ruim gebouw, met uitbreidingsmogelijkheden en een groot eigen terrein in een rustige, verkeersluwe omgeving. Ideaal voor een onderneming die dagelijks twaalf tot vijftien vrachtwagens ontvangt en zelf zes bedrijfsbussen heeft die af en aan rijden.
Jarenlang was het er rustig, maar de laatste tijd gaan de ontwikkelingen rond het voormalige Hemi-terrein snel. Aan de Ambachtsweg en Wouwseweg worden steeds meer woningen opgeleverd, terwijl er op de Industrieweg onlangs twee bedrijfsverzamelgebouwen werden gerealiseerd. Ook wordt aan de Ambachtsweg een woonvoorziening gebouwd voor mensen met dementie, en zijn er plannen voor een joblodge op de Industrieweg. Met name die laatste twee ontwikkelingen baren Huijsmans zorgen. “Ik vrees een lastige situatie voor ons, maar ook voor andere ondernemers”, zegt hij. “Bij ons blijven vrachtwagens komen, onze bussen blijven rijden en ons personeel parkeert haar auto’s. Een woonvoorziening voor dementerenden en een joblodge brengen een groot aantal mensen, en dus ook veel verkeer met zich mee. Er zou een situatie kunnen ontstaan waarin onze bedrijfsactiviteiten en het woongenot van mensen in conflict komen en dat wil ik voorkomen. Ik heb hierover het college aangeschreven, maar nog geen reactie ontvangen. De organisaties die deze ontwikkelingen uitvoeren zijn daar professioneel mee bezig, ik zou niet willen dat er zaken met de gemeente worden geregeld die niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt. De gemeente zou een duidelijke keuze moeten maken voor de bestemming van dit gebied. Is de bestemming bedrijvigheid? Bedrijvigheid met wonen? Of alleen wonen? Duidelijkheid is hier van groot belang, dat kan voor iedereen problemen voorkomen.” Een gemeentewoordvoerder bevestigt de plannen voor een joblodge, maar stelt dat die nog moeten worden goedgekeurd door het college.

De grond voor de woonvoorziening voor dementerenden is al verkocht. Verder benadrukt de gemeente dat er voor zittende ondernemers wordt gezocht naar goede oplossingen voor parkeren en dat er een snellere en makkelijkere ontsluiting naar de Steenbergseweg wordt voorzien. “Het mogelijk maken van gezamenlijke woonruimte voor arbeidsmigranten is niet alleen goed voor de arbeidsmigranten, maar ook voor de ondernemers die hen inhuren. Laat duidelijk zijn dat wij als gemeente oog hebben voor iedereen: voor toekomstige ontwikkelingen, maar ook voor de zittende ondernemers.”