Het echte Zuneha-terrein, in Tholen: mooi en schoon.
Het echte Zuneha-terrein, in Tholen: mooi en schoon. Foto: Dennis van Loenhout

“Zuneha is niet zo!”

HALSTEREN – “Een rotte appel”, zo verwees een verhaal over het nieuwbouwproject aan de Wouwseweg / Steenbergseweg in deze krant onlangs naar het voormalige Zuneha-terrein op die plek, dat jarenlang verpauperde. “Zuneha is helemaal niet zo”, zegt directeur René Visser van de slagersgroothandel die tegenwoordig in Tholen is gevestigd. Tijd voor zijn verhaal.


Sinds slagersgroothandel Zuneha in 2001 vertrok naar Tholen, stond het voormalige pand van het bedrijf op de hoek van de Halsterse Wouwseweg en Steenbergseweg leeg. Hoe meer de tijd verstreek, hoe meer het pand en het omliggende terrein in verval raakten en verpauperden. Heel Halsteren sprak schande van “de Zuneha”. “En dat snap ik”, zegt René Visser, “maar ik begrijp het niet. Ik snap het omdat het gewoon geen gezicht was hoe het eruit zag. Maar ik begrijp het niet omdat wij er niks aan kunnen doen. Zuneha is een bedrijf dat juist heel veel waarde hecht aan orde en netheid. Dat zijn we verplicht in ons vak. Om dan in de krant 'rotte appel' genoemd te worden is ronduit storend. Iedereen spreekt schande van het Zuneha-terrein in Halsteren, maar niemand beseft meer dat Zuneha gewoon nog bestaat, en dat het nooit zo gelopen zou zijn als dat terrein echt nog van Zuneha was.”

21 jaar geleden koos Zuneha voor een nieuw bedrijfspand in Tholen, om allerlei logische redenen: meer ruimte, modernere faciliteiten en een centrale ligging, die na voltooiing van de A4 alleen maar beter zou worden. Ook in 2001 was Zuneha al een gerespecteerde slagersgroothandel, en in de jaren die volgden groeide die reputatie binnen een veranderende markt: “Meer dan vroeger leggen we ons nu volledig toe op vers vlees van alle soorten: varken, rund, kip, lam, noem maar op. We slachten niet zelf, maar benen de karkassen uit tot er een mooi, kwalitatief stuk vlees overblijft. Dat doen we met een team van 12 mensen, die allemaal waardering hebben voor het ambachtelijke van ons vak. We maken iets waar mensen blij van worden. Een goed stuk ambachtelijk vlees is bijzonder, dat beseffen mensen nog steeds.”


Nieuwbouwwijk

Zuneha levert haar vlees aan slagerijen door heel zuidwest Nederland. “Dus ook in de Zuidwesthoek en ook in Halsteren”, zegt Visser. Hij hoopt dat mensen daar spoedig weer positief spreken over zijn bedrijf: “Ik hoop dat dit artikel daaraan bijdraagt”, zegt hij, “maar het helpt vooral dat er binnenkort een mooie, moderne nieuwbouwwijk op de plek van ons voormalige terrein staat. Als het af is ga ik er zeker kijken. Dan hoop ik te horen dat mensen in Halsteren weer vol bewondering spreken over 'de Zuneha'. Want zoals dat terrein er jarenlang uitzag, zo zijn wij echt niet.”


"Dan hoop ik te horen dat mensen in Halsteren weer vol bewondering spreken over de Zuneha"