Volop spullen worden geregistreerd en netjes bewaard in heemhuis de Hof van Ram.
Volop spullen worden geregistreerd en netjes bewaard in heemhuis de Hof van Ram. Foto: Bep Tielemans

Werkgroep schenkingen heemkundekring

Algemeen

HALSTEREN/LEPELSTRAAT - In de Hof van Ram aan De Beeklaan huist Heemkundekring Halchterth. De schatbewaarder van het plaatselijk materieel en immaterieel erfgoed. De geschiedenis van Halsteren, Lepelstraat en omgeving is hier terug te vinden.

Niet alleen in het archief en de bibliotheek is veel te vinden over de geschiedenis van Halsteren en Halsternaren, Lepelstraat, maar ook in het museum staan de nodige voorwerpen die ‘oh en ah’ uitlokken bij een rondgang door het gebouw,

De werkgroep schenkingen en registratie houdt zich elke woensdagmiddag bezig met alle voorwerpen et cetera die er binnen komen. Mensen ruimen zolders en kelders op. Nalatenschappen van ouders en grootouders worden aan de Heemkundekring geschonken. Want alles wat men bij de heemkundekring brengt wordt geregistreerd als schenking. De mensen van deze werkgroep fotograferen alles en registeren het. De gegevens worden gedigitaliseerd en krijgen als het past een plaatsje in het museum. Wat op het moment van binnenkomst te veel is wordt opgeslagen en te zijner tijd wordt er weer wat gewisseld. Bij de meeste voorwerpen is een passende tekst te vinden en in de vitrinekasten staan of liggen voorwerpen die met elkaar of een bepaalde beroepsgroep te maken hebben bij elkaar. 

Niet alleen kleine voorwerpen maar ook groot materiaal komt bij de heemkundekring binnen. Van een inktpotje uit een kantoor tot een stoel uit de raadszaal van de voormalige gemeente Halsteren, dit alles wordt op deze manier bewaard voor ons nageslacht. Wanneer er van een bepaald voorwerp teveel is, wat voor kan komen, worden de oudste en mooiste bewaard. Onderlinge uitwisseling tussen de heemkundekringen in Brabant kan ook voorkomen. Er zal nooit iets zomaar weg gedaan worden. Overal zit een verhaal aan en zal zeker bewaard worden.

Deze groep zorgt ervoor dat het erfgoed van Halsteren en Lepelstraat niet verloren kan gaan.

Elke zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur is het heemhuis geopend. De koffie/thee staat klaar en iedereen kan gratis komen kijken. Loop dus gerust eens binnen en bewonder het bewaarde erfgoed van Halsteren en Lepelstraat.

Afbeelding