Afbeelding
Foto: Pascal Brugman

De Ramerie officieel geopend

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het gebouw De Ramerie in Bergen op Zoom heeft een lange geschiedenis: ooit was hier Brouwerij ‘De Raam’ gevestigd, in de 17e eeuw was het een schuilkerk, in de 19e eeuw de Oranje-Nassaukazerne, in de 20e eeuw een tandheelkundig laboratorium. Daarna werd het omgebouwd tot het appartementsgebouw De Ramerie. Maar dit werd tijd voor vernieuwing, met het oog op de huisvesting van jongeren onder de 30. Het resultaat is 14 appartementen met een slaapkamer, uiteenlopend van 30 tot ongeveer 42 vierkante meter. 

De werkzaamheden konden niet in bewoonde staat worden uitgevoerd. Alle binnenmuren en verlaagde plafonds werden verwijderd, kozijnen werden vervangen, keukens en badkamers werden vernieuwd. De entree werd vergroot, o.a. door de trap te verplaatsen. De binnentuin werd ook helemaal opgeknapt, de hoge muren werden vervangen voor een mooi open hekwerk zodat het meer bij de omgeving betrokken zou worden.  

Ondanks de ingrijpende werkzaamheden mochten de historische aspecten van het gebouw niet verloren gaan, zo werden de oude kozijnen vervangen door nieuwe maar wel in de oude stijl. In de entree is een prachtig wandplakkaat te zien, dat de oude kazerne laat zien met een groep bewoners van toen. Aan de buitengevel naast de ingang is een silhouet te zien van de oude kazerne en boven de ingang de naam van het gebouw. Deze zijn dan ook in de avond verlicht.  

Maandag werd de opening van het gebouw officieel gevierd. Bewoners, medewerkers van Stadlander, de architect, bouwgroep Coen Hagedoorn en andere genodigden waren hierbij aanwezig. De opening begon met een drietal speeches over de geschiedenis, verbouwing en de verhuur aan jongeren. Twee kersverse bewoners mochten dan ook het lintje doorknippen.  

Ongeveer 80 geïnteresseerden hadden gereageerd om 1 van deze 14 appartementen te kunnen huren. Het maakte niet uit hoelang je ingeschreven stond bij Stadlander, aangezien het een lotingssysteem is. Zo was één van de nieuwe bewoners nog maar anderhalve week ingeschreven. Dit maakte het dan ook voor de bewoners en Stadlander erg bijzonder. Een bewoner was in anderhalve week al bijna klaar met klussen omdat zijn familie bouwvakkers zijn.   

De 28-jarige Marnix Eekels uit Hoogerheide, werkt bij fokker Elmo op de markeerstraat. Hij woont tot alles klaar is nog bij zijn ouders en noemt zichzelf ‘een onhandige klusser’. Toch probeert Marnix wel alles zelf te doen, want niets is mooier als je later kunt genieten van je eigen werk. Hoe de indeling van de meubels komt te staan weet hij al precies uit zijn hoofd. Het mooiste vindt hij zijn uitzicht, hij ziet zichzelf dan ook al met een drankje in het raamkozijn zitten genieten van het uitzicht op de Peperbus.  

Na de opening konden bewoners samen met alle aanwezigen kennismaken, hun stulpje laten zien en genieten van een hapje en drankje in de prachtig aangelegde binnentuin. 

Stephanie van de Kasteele en  Roel Brouwer mogen als bewoners officieel openen
een kijkje vanaf boven op de binnentuin
Marnix Eekels is trots op zijn mooie uitzicht
Dit mooie plakkaat bevindt zich bij de entree
De achtergevel is mooi opgeknapt
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding