Ad Pijnen bij het oorlogsmonument.
Ad Pijnen bij het oorlogsmonument. Foto: Dennis van Loenhout

Dodenherdenking:
“Geef vrijheid nú door!”

HOOGERHEIDE / WOENSDRECHT – De Nationale Dodenherdenking van 4 mei is al sinds de Tweede Wereldoorlog het moment waarop we terugdenken aan al die mensen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dat herdenkingsmoment is actueler dan ooit, door de oorlog in Oekraïne.


De herdenking bij het oorlogsmonument op de hoek van de Onderstal en de Dorpsstraat in Woensdrecht is dit jaar wat anders dan andere jaren. Logisch, aldus organisator Ad Pijnen: “We leven in rare tijden. De oorlog in Oekraïne hadden we nooit voor mogelijk gehouden, het toont aan hoe snel het mis kan gaan, ook nog op een plek die helemaal niet ver hier vandaan is. Juist daardoor is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij oorlogsslachtoffers, en het motto 'Geef vrijheid door' tot je door te laten dringen. Laten we de vrijheid inderdaad met elkaar delen en aan elkaar doorgeven.”


Volksliederen

Zoals altijd start de herdenking om 19.55 uur. "De kerklokken worden geluid, de burgemeester houdt een toespraak, we nemen de twee minuten stilte in acht en er worden enkele gedichten voorgedragen. Harmonie Aurora en De Scheldezonen verzorgen de Last Post, en brengen ook de drie volksliederen ten gehore”, zegt Pijnen. Drie volksliederen inderdaad, want naast het Nederlandse en Canadese volkslied, wordt dit jaar ook het Sjtsje ne vmerla Oekrajiny, het volkslied van Oekraïne, gespeeld. "Een mooi en passend gebaar”, vindt Pijnen, "we hebben ook enkele Oekraïense vluchtelingen uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn, maar die hebben onze uitnodiging beleefd afgeslagen. Voor hen was het te moeilijk, nu hun familie en vrienden zich nog in een oorlogssituatie bevinden. Dat begrijpen we, maar we willen toch graag laten zien en horen dat we aan hen denken. Al vijftien jaar coördineer ik de Dodenherdenking en nog steeds vind ik het bijzonder indrukwekkend. Dit jaar wordt misschien nog indrukwekkender dan ooit, vanwege de situatie in de wereld. Ik neem deze taak op me omdat ik het graag goed wil doen, en voor iedereen het beste wil. Daarin sta ik niet alleen. Laten we de ambitie op 4 mei met elkaar delen.”