Gerrit Atres toont een bril met jaren '70 trekjes, gezien door een glas van -20, uit een historische pasdoos.
Gerrit Atres toont een bril met jaren '70 trekjes, gezien door een glas van -20, uit een historische pasdoos. Foto: Dennis van Loenhout

45 jaar visie bij Ben van der Heiden

HALSTEREN / THOLEN – Ben van der Heiden zien, zorg & horen bestaat 45 jaar. In die tijd is er heel veel veranderd, behalve de relatie met de klant – die is altijd goed geweest – en de blik op de toekomst, want die is er al 45 jaar op gericht om het steeds een beetje beter te doen. Over een heldere visie gesproken!


Een ondernemer kan niet zonder visie. Vraag dat maar aan Gerrit Atres: zijn leven draaide al om visie vóór hij ondernemer werd. Dat begon in 1988, toen hij op zijn Puch Maxi, gekleed in een leren jekkie en met een oorring in zijn oor vanuit zijn woonplaats Dinteloord naar Halsteren reed voor de eerste dag van zijn stage bij opticien Ben van der Heiden. “Eigenlijk wou ik boer worden”, zegt Gerrit, “dat vak zit in onze familie, maar op de middelbare school vond ik natuur- en wiskunde leuk, en had ik al zijdelings kennis gemaakt met het vak van opticien door mijn vader, die uurwerkmaker was maar een stukje optiek 'erbij' deed zoals je dat in die tijd wel vaker zag. Toen ik naar een kijkdag van de optiekopleiding aan de Christiaan Huygensschool ging was ik verkocht. Via die opleiding kwam ik aan mijn stageadres: Ben van der Heiden in Halsteren.”

Atres liep stage in een jong, eigentijds bedrijf met een goede sfeer. Zo goed dat hij er nooit meer weg zou gaan. Als jonge opticien ging hij er aan de slag, en jaren later zou hij eerst de zaak in Tholen en later die in Halsteren overnemen. In 1988 had Atres nooit gedacht dat hij in 2022 het 45-jarig bestaan van zijn bedrijf zou vieren, en dat hij de opticienszaak zou hebben uitgebouwd tot een modern bedrijf dat gespecialiseerd is in zien en horen, en dat “zorg” een prominente plek geeft in de dagelijkse gang van zaken. “Als ondernemer heb je een visie nodig”, zegt Gerrit, “dat vind ik het mooie van ondernemen. In 45 jaar is de behoefte van onze klanten nooit veranderd: een klant wil goed zien en er leuk uitzien. Maar de techniek heeft in die tijd alles behalve stilgestaan. We hebben nu veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om te zorgen dat het zicht van kinderen minder snel verslechtert, om fixatiedisparatie op te lossen, of technieken om kijkproblemen op te lossen door de spieren in het oog te trainen. Die “visual training” bieden we sinds kort aan op onze vestiging in Tholen, waar een specialist onze klanten helpt. En natuurlijk is “horen” sinds 2010 ook een belangrijke pijler in ons bedrijf. Ook daar gaan de technologische ontwikkelingen rap en kunnen we steeds betere oplossingen bieden.”

Na 45 jaar is Ben van der Heiden zien, zorg en horen een vaste waarde in het leven van veel klanten, die zich door Gerrit Atres en zijn team van 29 specialisten verzekerd weten van helder zicht en loepzuiver gehoor. Al die klanten krijgen de mogelijkheid om de 45e verjaardag van Ben van der Heiden mee te vieren in het weekend van 20 en 21 mei. 

“We beginnen die vrijdag met een grandioos event van het Antwerpse brillenmerk Theo”, zegt Gerrit, “iedereen die dat plezant vindt is welkom, maar gelieve even te laten weten dat je langskomt. Verder hebben we een kinderbrillenweekend, op vrijdag in Tholen en op zaterdag in Halsteren. Onder onze klanten verloten we bovendien drie rondvluchten van 15 minuten boven de regio. Genoeg reden om langs te komen!”

Ondertussen richt de blik van Gerrit Atres zich alweer op de toekomst. "We barsten van de energie en plannen. In die plannen neemt zorg een steeds belangrijkere plek in, dat zie je ook aan het feit dat we sinds kort samenwerken met het Bravis ziekenhuis. Het zou mooi zijn om bijvoorbeeld een droge ogen-spreekuur te kunnen organiseren, en spreekuren bij de optometrist en orthoptist. De "zorgplicht” die we tegenover onze klanten voelen houden we altijd helder in beeld. Hoe de toekomst er precies uitziet weet ik nog niet, maar één ding is zeker: op naar de 50 jaar!”

Afbeelding