Toekomst Parochie De Bron

GEMEENTE WOENSDRECHT - Op donderdag 21 april 2022 hield  het bestuur van Parochie De Bron een informatieavond voor haar parochianen. De informatieavond werd gehouden in de parochiekerk te Hoogerheide en werd verzorgd door leden van het pastoraal team en het parochiebestuur en door Geerten Kok, bisschoppelijk gedelegeerde kerkopbouw.


Centraal stond het functioneren van de parochie en de pastorale en bestuurlijke visie op de toekomst van de parochie. De RK Kerk in Nederland en in het bisdom Breda  heeft het niet gemakkelijk. Op allerlei manieren staat het functioneren van de Kerk en van de parochies onder druk. Dat wordt ook ervaren in parochie De Bron.  Maar er zijn niet alleen uitdagingen waar het parochiebestuur voor staat, er zijn ook kansen die het bestuur voor de parochie ziet. Tijdens de avond werd  met de parochianen gesproken over de mogelijke keuzes. Het betreft kansen en keuzes voor het pastoraal beleid, voor de financiën van de parochie en voor de gebouwen van de parochie. Eerder is al met de bisschop van Breda,  Mgr. Liesen, over deze keuzes gesproken; nu was het woord aan de parochianen.


Keuzes

Waarnemend  pastoor Peter de Rooij ging in zijn  inleiding in op de ontwikkelingen in de kerk en wat dit voor De Bron betekent. De kerk is meer dan aIleen het gebouw waar mensen samen komen. Het is vooral een geloofsgemeenschap. Dat vraagt ook om andere vormen van pastoraal werk. Maar daar moet dan wel de ruimte voor zijn. En met name de financiële ruimte is beperkt en wordt alleen maar kleiner. Dat vraagt om scherpe keuzes.


Onontkoombaar

Momenteel beschikt De Bron  nog over vier kerkgebouwen in Putte, Huijbergen, Ossendrecht en Hoogerheide. Het gebruik en onderhoud van deze gebouwen legt een onevenredig groot beslag op de teruglopende inkomsten van de parochie. En met het te voorzien groot onderhoud zal de parochie over enkele jaren blut zijn. Het sluiten en afstoten van kerkgebouwen is dan ook onontkoombaar. Daarvoor komen de kerken van Huijbergen en Putte als eerste in aanmerking,  In welk tempo dat zal gaan en wat dat later zal betekenen voor de kerken van Hoogerheide en Ossendrecht, is nog niet bekend. 


Opvattingen

Het parochiebestuur denkt dat één kerkgebouw op termijn zal volstaan voor de parochie. In samenspraak met het bisdom zal het bestuur onderzoeken wat hiervoor de beste opties zijn: de kerk in Ossendrecht, de kerk in  Hoogerheide of nog een andere mogelijkheid. Dat laat onverlet dat, hoewel het kerkgebouw in een kern gesloten wordt, de parochie aanwezig blijft. Dat kan in verschillende vormen en is mede afhankelijk van de behoefte van de parochianen. Hun opvattingen doen er toe en die zullen de komende weken en maanden nader in beeld gebracht worden.


Gesprekken

Voordat het parochiebestuur een definitief besluit neemt over de sluiting van de kerken in Putte en Huijbergen wordt opnieuw met de parochianen van beide kerken gesproken over de sluiting van deze kerkgebouwen. Deze gesprekken vinden plaats in de eerste helft van de maand mei.