Het Getij ontving vaak Roparun-steun.
Het Getij ontving vaak Roparun-steun.

TanteLouise redt Het Getij en neemt activiteiten over

Algemeen

OSSENDRECHT / BERGEN OP ZOOM – De afgelopen jaren was het stil bij Het Getij, de vooral in Ossendrecht bekende en geliefde ontmoetingsplek voor kankerpatiënten. Nu tanteLouise zich opwerpt als reddende engel kan Het Getij een nieuwe start maken. De huur van de vertrouwde locatie in de Ossendrechtse Volksabdij wordt opgezegd, maar dat betekent niet dat Het Getij uit Ossendrecht verdwijnt.

Tijden veranderen en de behoeften van kankerpatiënten veranderen mee. Inloophuis Het Getij, met locaties in Ossendrecht en Bergen op Zoom worstelde al langere tijd met de vraag hoe je je als inloophuis aanpast aan veranderende tijden. Op het laatst waren de groepen op beide locaties niet groter dan zo’n 10 man, en toen kwam corona. “We zijn afhankelijk van subsidies en werken met vrijwilligers”, zegt secretaris Ans van Eekeren van Het Getij, “onze doelgroep is bijzonder kwetsbaar dus het organiseren van activiteiten was in de coronatijd vrijwel onmogelijk, ook omdat onze vrijwilligers bijna niets meer mochten en konden. Activiteiten waarmee sponsorgeld voor ons werd ingezameld – zoals bijvoorbeeld de Roparun – vielen stil, en we waren al niet rijk.”

“In de coronatijd werd heel goed duidelijk hoe kwetsbaar een organisatie als Het Getij is”, zag ook bestuurder Jan-Kees van Wijnen van tanteLouise, dat begin dit jaar besloot de activiteiten van Het Getij voort te zetten. Een logische stap, vinden Van Wijnen en Van Eekeren, want Het Getij en tanteLouise kennen elkaar al jaren. In 2014 liep het pand van Het Getij in het centrum van Bergen op Zoom zware waterschade op. De schade was voor Het Getij te groot om te dragen. TanteLouise wierp zich toen op als reddende engel, door een pand aan de Westersingel “om niet” ter beschikking te stellen.

En nu neemt tanteLouise de activiteiten van Het Getij dus volledig over. “Wij beschikken over mooie locaties op de Brabantse Wal waar we de doelgroep kunnen ontvangen en kunnen naast onze vrijwilligers en die van Het Getij ook een beroep doen op professionals”, zegt Van Wijnen, “Marjolein van Oosterbaan, de locatiemanager van ons hospice, gaat op zoek naar nieuwe vormen voor de activiteiten van Het Getij. Ondertussen zijn we ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten om kankerpatiënten binnen Het Getij te helpen. De contacten met sponsors blijven we onderhouden, zo is de relatie met het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht, nog altijd heel goed. Ook hun inkomsten zijn verminderd, maar ze staan nog altijd achter Het Getij, dat waarderen we enorm. We begrijpen de band die Ossendrecht met Het Getij heeft, en willen dat het dorp weet dat Het Getij niet verdwijnt. Sterker nog, Het Getij wordt beter dan ooit, daar gaan we samen voor zorgen.”