Jongeren in coronatijd
Jongeren in coronatijd

Corona-effecten bij jongeren

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Gemeentes krijgen een eenmalige uitkering van het rijk, waarin ze de negatieve effecten die de coronacrisis onder jongeren deed ontstaan kunnen aanpakken. De gemeente Woensdrecht heeft daarvoor 248.000 euro beschikbaar, een bedrag dat op verschillende terreinen wordt ingezet.

De eenmalige bijdrage die gemeentes krijgen komt uit het Nationaal Programma Onderwijs en is bedoeld voor de komende drie schooljaren. De gemeente Woensdrecht zet het geld in voor voorschoolse educatie, kinderopvang en primair en voortgezet onderwijs. Bovendien kunnen ook de bibliotheek en de BWI rekenen op extra geld.

Die laatste, de Brede Welzijnsinstelling, kan rekenen op een bedrag van 95.000 euro, waarmee drie projecten worden gefinancierd. Het gaat om een tijdelijke uitbreiding van het jongerenwerk, voor individuele begeleiding op scholen van jongeren tot 24 jaar. Daarnaast wordt via het project Thuis in Taal de samenwerking tussen school en thuisfront versterkt op het vlak van taalontwikkeling. Verder worden er ontmoetingsactiviteiten georganiseerd voor de talentontwikkeling van jongeren op sociaal en emotioneel vlak. Een bedrag van 77.500 euro gaat naar de taalontwikkeling in de kinderopvang en voorschoolse educatie van LPS en KombinoCare, en ruim 70.000 euro wordt gereserveerd om taal en lezen een boost te geven op basisscholen, daarbij wordt gekeken naar de uitbreidingsmogelijkheden van de “Bieb op School”, waarin een lees-mediaconsulent het lezen promoot. De middelbare scholieren van het Zuidwesthoek College krijgen via het cursusprogramma #Thatslife praktische handvatten aangereikt waarmee ze beter leren omgaan met stress en emoties.

Wethouder Lars van der Beek is vooral blij met de wijze waarop de gemeente Woensdrecht het extra geld kan inzetten. “Veel kinderen tonen hun veerkracht in de wijze waarop ze na corona de draad weer oppakken. Waar dat niet vanzelf gaat hebben we nu de slagkracht om extra ondersteuning te bieden. Zo kunnen we veel betekenen voor de jonge generatie.”