Zwemwater Binnenschelde beter

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De maatregelen die de gemeente heeft genomen voor de waterkwaliteit van de Binnenschelde hebben hun effect gehad. Uit metingen blijkt dat de kwaliteit van het water is verbeterd. 

Voor het beheer van het zwemwater werken de gemeente Bergen op Zoom, waterschap Brabantse Delta, Provincie Noord Brabant en Omgevingsdienst Zuidoost Brabant samen. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de verontreiniging van het zwemwater omdat de kwaliteit van het zwemwater in de Binnenschelde onvoldoende was. Verhoogde concentraties feces bacterie, afkomstig van het afvalwater uit geparkeerde campers bleek hier de grootste oorzaak van. De gemeente plaatste een afvalwaterlozingspunt voor de campereigenaren, inclusief bebording. “Door de genomen maatregelen is de waterkwaliteit verbeterd en hopen we dat iedereen deze zomer lekker geniet van onze prachtige Binnenschelde”, aldus wethouder Jeroen de Lange. “Van verre komen de bezoekers om hier te recreëren, iets wat goed past bij Bergen op Zoom als ‘Beleefstad’.” 

Waterschap Brabantse Delta controleert gedurende het zwemseizoen tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de waterkwaliteit. De laatste stand van zaken over de kwaliteit van officieel zwemwater is altijd terug te zien op www.zwemwater.nl 

Als het om de Binnenschelde gaat, is het gedeelte ten noorden van zwembad de Schelp aangemerkt als officieel zwemwater. Dat geldt sinds 2022 ook voor het zwemgedeelte bij de Tureluur. 

Het zwemgedeelte ten zuiden van de Schelp is niet aangemerkt als officieel zwemwater. Dat komt omdat het water op een gegeven moment te snel te diep wordt. Hierdoor voldoet het niet aan de Europese eisen. Er geldt hier echter geen zwemverbod. Zwemmen blijft altijd op eigen risico.