Afbeelding

Astronaut betovert Ossendrecht

Algemeen

OSSENDRECHT – Hij is lang – ruim twee uur – aan het woord, maar Ossendrecht hangt van de eerste tot de laatste minuut aan zijn lippen. Astronaut André Kuipers laat Ossendrecht op 1 april beleven hoe het is om in de ruimte te zijn, maar laat het dorp vooral achter met het besef dat er maar één Ossendrecht is, en maar één aarde. Daar moeten we zuinig op zijn.

Op initiatief van Dorpsplatform Ossendrecht verzorgt André Kuipers een lezing in het Zuidwesthoek college met een bijzonder educatief karakter. Al vooraf weet organisator Ernest Meijlemans zeker dat Kuipers veel moois te vertellen heeft, maar hoeveel moois precies, dat verbaast zelfs hem.

In woord en beeld neemt Kuipers zijn toehoorders mee in de Russische Sojoez-raket die hem eerst in 2004, en nog eens in 2011 vanuit het Kosmodroom van Baikonur in Kazachstan naar het International Space Station brengt, waar hij verdeeld over zijn twee missies ruim 200 dagen verblijft. Zijn verhalen over de aankomst in het ISS, waar hij zijn collega’s hangend aan het plafond aantreft, waarin hij wegzweeft van zijn laptop zodra hij een toets indrukt, waarin een elektrische schroevendraaier niet de schroef, maar hem ronddraait en waar zelfs de kleinste voorwerpen voorzien zijn van klittenband om te voorkomen dat ze wegzweven blijken boeiend en grappig tegelijk. Maar Kuipers brengt ook feilloos over dat ruimtevaart veel meer is dan boeiend en grappig. Hij noemt legio voorbeelden waarin de ruimtevaart aan de basis heeft gestaan van alledaagse technieken die we allemaal hebben omarmd, van de camera in je mobieltje, tot je Nike Air-schoenen en tot de zonnepanelen op je huis.

Roofbouw

Als Kuipers vertelt over de uitzichten vanuit het ISS voel je zijn verwondering en zijn diepe respect voor de schoonheid van Moeder Aarde. Het is doodstil in de zaal als Kuipers zegt: “Als je de aarde vanuit de ruimte ziet heb je het gevoel dat je met één keer hard blazen de hele dampkring wegblaast, zo dun en kwetsbaar is die.” Feilloos brengt Kuipers in beeld hoe hij van de ruimte zag – en hoe de data van satellieten bevestigen - hoe mensen de aarde uitputten door ontbossing, overbevissing en luchtvervuiling, en hoe de aarde geen tijd krijgt om te herstellen van de roofbouw die de mens erop pleegt. Kuipers eindigt gematigd optimistisch, met een verhaal over nieuwe technieken als indoor farming en kweekvlees, waarmee de mens zijn impact op de planeet kan verkleinen. Kuipers boodschap aan het Zuidwesthoek College en aan Ossendrecht is glashelder en indrukwekkend: “Ik vertrouw op jonge mensen met briljante ideeën.”

Welzijn

De 14-jarige Anna Kluwen uit Ossendrecht hoopt één van die jonge, briljante mensen te zijn. Ze kwam in haar NASA-trui naar het Zuidwesthoek College om Kuipers te horen spreken en vertelt hoe ze hoopt later zelf in een laboratorium aan de slag te gaan: “Niet in de ruimte hoor, gewoon op de grond, maar ik wil wel meer leren over de ruimte en wat we als mensen daar kunnen leren. Ik denk dat de mensheid niet weet wat hij de aarde aandoet”, zegt ze. Zelf stopte Anna al jaren geleden met vlees eten om haar steentje bij te dragen aan het welzijn van de planeet. Ze hoopt dat meer mensen hun steentje bijdragen. De lokale ondernemer Gerhard Horstink noemt wat Kuipers vertelt over de staat van de planeet “ronduit verontrustend” en zegt: “Iedereen zou Kuipers moeten horen vertellen. Het zou verplichte kost moeten zijn.”

André Kuipers betovert Ossendrecht.
Afbeelding