Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Vertrek Fokker Elmo:
"Verdrietig nieuws”

HOOGERHEIDE – “Vereenvoudigen” en “toekomstbestendig maken”. Met die twee termen verantwoordt GKN Aerospace, moederbedrijf van Fokker Elmo, haar plannen om de productie van kabelbomen voor vliegtuigen te verplaatsen van Hoogerheide naar Papendrecht. Een keuze met een enorme impact, want het betekent dat één van de grootste werkgevers van de gemeente Woensdrecht de gemeente verlaat.


“Verdrietig nieuws”, vindt burgemeester Steven Adriaansen het vertrek van Fokker Elmo uit Hoogerheide, “het is een grote klap voor de gemeente om één van de grootste werkgevers te zien vertrekken. Zeker omdat het gaat om een bedrijf dat groot is geworden in Hoogerheide is dit een besluit dat weinig blijk geeft van empathie met de regio. Dit is een puur bedrijfseconomisch besluit.”

Op de suggestie dat Fokker Elmo in zekere mate “schatplichtig” is aan de gemeente Woensdrecht wil een woordvoerder van GKN Aerospace niet ingaan. Zij verwijst naar het officiële bedrijfsstatement, dat stelt dat het bedrijf investeert in ultramoderne en dynamische productiecentra in Papendrecht en Hoogeveen om klanten beter van dienst te zijn en zich te positioneren voor toekomstige groei. GKN Aerospace benadrukt dat er geen banen verloren gaan en dat alle werknemers worden aangemoedigd om mee te gaan naar Papendrecht, waar de productie eind 2023 volledig van start moet gaan. Op dat moment sluit de fabriek in Hoogerheide ook haar deuren.


Duidelijkheid

Aan de Aviolandalaan, bij de fabriek van Fokker Elmo, wordt gemengd op het nieuws gereageerd. Werkneemster Claire ziet het zonnig in en zegt: “Ik sta er eigenlijk wel positief in. Straks kunnen we aan de slag in een mooi, nieuw gebouw, met fijne zaken als airconditioning. Ik denk dat het bedrijf gaat zorgen voor goede vergoedingen, en we kunnen altijd nog carpoolen om in Papendrecht te komen. Ik zie eerder kansen dan bedreigingen.” Haar collega Kim is neutraal, ze zag het nieuws al aankomen en gunt zichzelf de tijd om een oordeel te vormen: “Ik ben niet negatief, en ook niet positief, ik zie wel wat er gebeurt. We wisten al een tijdje dat dit tot de mogelijkheden behoorde en je weet niet wat de toekomst brengt. We horen het vanzelf.” De Belgische Litisia is meer aangeslagen. Zij is in Hoogerheide gaan werken omdat het lekker dicht bij huis was: “Als ik naar Papendrecht moet is dat voordeel wel verdwenen, zeker met de huidige benzineprijs”, zegt ze, “dus ik vind het niet fijn. Maar het valt me op dat de stemming in de fabriek toch vrij goed is. Iedereen denkt rustig na, en het nieuws kwam voor niemand als een verrassing. Dat er nu duidelijkheid is, is fijn.” 


Standby

GKN Aerospace zegt met de ondernemingsraad en vakbonden in gesprek te blijven om de sluiting van de fabriek zo goed mogelijk af te wikkelen. Ook burgemeester Adriaansen stelt dat de gemeente onderzoekt hoe werknemers die dat willen in Hoogerheide aan de slag kunnen blijven. “We staan standby en bekijken wat we via ons werkbedrijf en in overleg met de provincie voor mensen kunnen betekenen”, zegt hij. “Het nieuws kwam niet onverwacht. Hoewel het tot vorige week nooit officieel werd bevestigd ontvingen we al langer signalen die erop wezen dat Fokker Elmo uit Hoogerheide zou kunnen vertrekken. Waar we kunnen doen we wat in onze mogelijkheden ligt.” 

Afbeelding