ABZ-lijsttrekker Lars van der Beek beseft: zijn partij is de overweldigende winnaar.
ABZ-lijsttrekker Lars van der Beek beseft: zijn partij is de overweldigende winnaar. Foto: Dennis van Loenhout

Gemeenteraadsverkiezingen
"De kiezer heeft gesproken"

GEMEENTE WOENSDRECHT - Algemeen Belang Zuidwesthoek is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden in Woensdrecht. ABZ won een zetel en komt uit op acht.


CDA-lijsttrekker Jeffrey van Agtmaal toont zich tevreden met het behoud van vier zetels. VVD, AKT en D66 behouden hun twee zetels. D66-lijsttrekker Thierry de Heer is trots op het feit dat zijn partij groeide tot de derde partij van de gemeente. "Dat we net geen derde zetel halen is een kleine domper, maar die bederft de trots zeker niet.”
AKT-lijsttrekker John Matthijssen denkt hetzelfde: "Ik had gehoopt dat we 1000 stemmen zouden halen, maar met een lage opkomst als deze was dat niet haalbaar. Procentueel gezien zijn we gegroeid, en dat we twee volle zetels hebben is gewoon een prima uitslag.”

Zelfs bij de Conservatieve Partij, die zetelloos blijft, is de stemming op het einde van de avond goed. “Dat we geen zetel halen is jammer, maar ik ben niet ontevreden”, zegt Jens van Kakerken, “we hebben veel meer stemmen gehaald dan we verwachtten, dat is reden genoeg om buiten de raad oppositie te gaan voeren en in te spreken op de thema’s die wij belangrijk vinden. Zo kunnen we ons profileren, en over vier jaar staan we er opnieuw.”
Slechts bij één partij is de teleurstelling voelbaar: de PvdA, die één zetel zag verdampen en met één zetel nipt in de raad blijft. Lijsttrekker Wendy de Koning-Bogers zegt: “Dit is een hele grote domper, zeker omdat we tijdens de campagne zoveel positieve reacties kregen. Je hoopt altijd op de beste afloop, maar de kiezer heeft gesproken. Dat is politiek.”

Vertegenwoordigers van de partijen volgen gespannen de binnendruppelende uitslagen.