Annie Broos en Monique van der Eerden leggen hun bestuursfuncties bij de EHBO neer.
Annie Broos en Monique van der Eerden leggen hun bestuursfuncties bij de EHBO neer. Foto: Dennis van Loenhout

Einde van EHBO-tijdperk in Hoogerheide

HOOGERHEIDE – Voor de EHBO-vereniging in Hoogerheide kwam er afgelopen week een einde aan een tijdperk, toen secretaris Annie Broos na 36 jaar haar taken neerlegde. Voorzitter Leny Moerbeek zegt: “We wisten al een tijdje dat ze rustiger aan wilde doen, maar dat is niet niks. Annie was 36 jaar lang het hart van onze vereniging.”


“Na 36 jaar vind ik het wel welletjes geweest”, is de nuchtere conclusie van Annie Broos (69). Toen ze in 1977 vanuit Roosendaal naar Hoogerheide verhuisde zocht ze een manier om mensen te leren kennen in haar nieuwe dorp. Toen haar werkgever – de Boerenbond – een BHV-er zocht, toonde Annie zich bereid om een EHBO-cursus te gaan volgen. Zo deed ze nieuwe kennis én kennissen op. Het EBHO-virus zou haar nooit meer loslaten.


Passie

Toen haar kinderen naar school gingen werd Annie secretaris bij de EHBO. Eerst samen met Elly Lameir en Adri van Stel, later samen met andere bestuursleden en soms desnoods alleen zorgde Annie dat de vereniging bleef draaien en kon floreren. Dat kostte haar heel wat uurtjes, en omdat Annie niet alleen allerlei andere hobby’s, maar inmiddels ook drie kleinkinderen heeft, groeide de behoefte aan meer vrije tijd: “De ledenadministratie doe ik nu nog op dezelfde manier als 36 jaar geleden. Het is nu tijd voor iemand die dat beter kan dan ik, en die heeft de EHBO inmiddels ook gevonden, in Aminda Stojanovich. Dat ik mijn bestuurstaken stopzet betekent trouwens niet dat ik geen EHBO-er meer ben, ik blijf gewoon lessen geven. Kennis overdragen heeft me altijd al in het bloed gezeten, en dat vind ik ook nu nog het mooiste wat er is. Als je eenmaal een passie voor EHBO hebt, dan gaat dat nooit over.”

Niet alleen Annie Broos legt haar bestuurstaken bij de EHBO neer, ook Monique van der Eerden legt haar taak als modulebeheerder, die ze sinds 2008 vervult, neer: “Omdat ik gewoon geen tijd meer heb”, zegt ze. “Het regelen van de AED- en reanimatietrainingen, de eerste hulpcursus voor kinderen en het maken van de pasjes vergt enorm veel tijd, en mijn privéomstandigheden laten dat niet meer toe. Maar net als Annie heb ik een blijvende passie voor EHBO. Mijn taken rond de veiligheid op evenementen blijf ik gewoon doen, ik moet er niet aan denken om daarmee te stoppen!”


Vertrouwen

De passie voor EHBO die Annie en Monique voelen draait om de drang om mensen te helpen, en op het feit dat ze samen flink wat hebben bijgedragen aan het welzijn van de inwoners van Hoogerheide maakt beide dames trots. "Toen we begonnen met onze reanimatietrainingen zeiden we dat het de moeite waard zou zijn als we er één leven mee zouden redden”, zegt Annie, "dat is meer dan eens gebeurd."


Dankbaar

"Zes jaar geleden reanimeerde ik met succes een man, die me daarna elke keer een knipoog en een duimpje gaf als hij me zag. Die dankbaarheid was heel mooi, en toen ik hoorde dat hij onlangs is overleden besefte ik pas dat hij dankzij mijn ingrijpen zes jaar langer heeft geleefd. Dat is een heel mooie gedachte, en het zegt ook waarom de EHBO zo belangrijk is. Ik heb er alle vertrouwen in dat de vereniging ook zonder mij in het bestuur blijft bloeien. Dan kan ik met een gerust hart van mijn kleinkinderen genieten en lekker veel gaan fietsen en handwerken”, aldus Annie Broos.