Wethouder Jeffrey van Agtmaal.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal. Foto:

Het goede van groen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Groen is een positieve kleur, dat weet wethouder Jeffrey van Agtmaal als geen ander. Als hij praat over de voordelen van “groen”, dan gaat het niet over de kleur van zijn partij en ook niet over verre, vage doelen die grote investeringen eisen. Nee, in Woensdrecht kunnen een paar kleine, groene planten al merkbare voordelen brengen. Dat is het weten waard.


Klimaatverandering

Hij zei het al vaker, maar de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal benadrukt nog maar eens wat het belangrijkste aspect van verduurzaming is: massa. Als veel mensen een kleine stap zetten betekent dat er onder de streep een grote stap gezet is. “Elke dag hoor of lees je wel iets over klimaatverandering”, zegt Van Agtmaal. “De effecten daarvan merken we ook in Woensdrecht. Meer stormen, hevige hoosbuien en de wateroverlast die daarmee gepaard gaat. De verstening die je op veel plekken ziet – op straat, maar ook in tuinen – maakt dat probleem groter omdat water vaak niet weg kan. Juist die problemen zijn heel makkelijk te verhelpen, door wat meer aandacht te besteden aan de biodiversiteit, en te zorgen dat grijs plaatsmaakt voor groen!”


Voucher

Groen voor grijs, onder die noemer hoopt de gemeente haar inwoners te stimuleren om tegels uit de tuin te halen, en er planten voor in de plaats te zetten. “We zetten binnenkort een actie op waarin inwoners voor elke vierkante meter tegels die ze verwijderen een voucher krijgen die ze kunnen inwisselen voor planten”, zegt Van Agtmaal, “dat doen we naar voorbeeld van de gemeente Roosendaal, waar zo’n actie eerder een groot succes was.”


Effecten

Wie wat meer planten in de tuin plaats zal niet alleen zien dat regenwater sneller wegloopt, maar ook dat groen meer te bieden heeft: “Van een beetje groen word je vrolijk, de natuur geeft rust”, zegt Van Agtmaal. “Als bewoners van de Brabantse Wal weten we toch allemaal hoe dat voelt? Maar groen kan ook hittestress verminderen, omdat beplanting verkoelend werkt. Bovendien trekt het vogeltjes aan, en als de biodiversiteit toeneemt heeft dat ook weer allerlei gunstige effecten. We hebben de afgelopen jaren allemaal wel eens last gehad van de eikenprocessierups. Als die meer natuurlijke vijanden krijgt wordt dat probleem ook kleiner.”


Verandering

Van Agtmaal roept niet alleen inwoners toe om meer groen toe te voegen aan de tuin, hij ziet er ook op toe dat in de openbare ruimte hetzelfde gebeurt: “Zo maaien we de bermen in het buitengebied nu minder vaak dan vroeger. Dat is geen besparing, maar een manier om te zorgen dat de biodiversiteit toeneemt. Langs de Scheldeweg hebben we nu bomen geplant die in alle seizoenen bloemen hebben, en bij de inrichting van straten kijken we nu naar grotere voegen waar het water beter door weg kan. Ook gebruiken we rioleringsbuizen waardoor het hemelwater sneller de grond in kan. In Putte – de meest “versteende” kern in onze gemeente – hebben we wadi’s aangelegd en een overstort waardoor het water wegloopt naar de Eendenvijver. Vaak denk je bij woorden als verduurzaming en vergroening dat het een grote ver-van-mijn-bedshow is, maar dat is niet zo. Dichtbij huis kun je kleine dingen doen, en daarmee kun je een grote, positieve verandering in gang zetten. Zonder grote moeite of grote investeringen. Zo makkelijk kan duurzaamheid zijn.”





"Dichtbij huis kun je kleine dingen doen en daarmee kun je een positieve verandering in gang zetten zonder grote investeringen"

Bevordering biodiversiteit in samenwerking met Dorpsplatform Woensdrecht.
Fanatiek aan de slag op Boomfeestdag.
Afbeelding
Kabouterhuisjes Putte
Fanatiek gingen de leerlingen aan de slag.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal legde symbolisch de laatste buis.