Ruimen grond


drugsafval Nieuwe Zandstraat

moet opgepakt worden.

HALSTEREN - 'Eén van de grootste drugsdumpingen in Nederland zit één jaar later nog in de grond en bedreigt ons grondwater. Het steggelen wie dat moet opruimen en voor de kosten op moet draaien is toch ondergeschikt aan de milieuvervuiling en de kwaliteit van ons drinkwater ernstig kan bedreigen. Het college moet met de partijen om tafel want er moet iets gebeuren.'


Dit stellen raadslid Meino Dam en burgerlid Gérard van de Watering namens Lijst Linssen.  beiden vinden dat het ruimen van vervuilde grond door drugsafval aan de Nieuwe Zandstraat opgepakt wordt. Zij zijn het juridisch getouwtrek om de Halsterse drugsput beu. In een bief aan B en W vragen ze het volgende: Is het College bereid bij de (rijks)overheid aan te dringen om tot een oplossing te komen van sanering van deze vervuilde grond, omdat er inmiddels ernstig gevaar dreigt dat het drinkwater voor onze inwoners met chemicaliën vervuild raakt? Is het College bereid om bij het Brabants Landschap aan te dringen op spoedige ruiming van de vervuilde grond en “een pas opzij te maken” door later de kosten te verhalen op vervuiler dan wel overheid?  Is het College bereid indien noodzakelijk mede borg te staan voor de kosten van de ruiming om verdere vervuiling te voorkomen wanneer Brabants Landschap blijft weigeren? Uiteraard na het maken van goede afspraken inzake terugbetaling.

'Meer dan een jaar na de vondst zitten de chemicaliën nog altijd in de grond en is er vooralsnog geen zicht op ruiming. Dit probleem wordt bij iedere regenval alleen maar groter omdat het drugsafval steeds verder de grond in zakt. Het heeft inmiddels ons grondwaterpeil bereikt. Brabants landschap weigert, als grondeigenaar, de hoge kosten te betalen van het schoonmaken van de vervuilde grond.'


Het betreft immers ook één van de grootste drugslozingen ooit in Nederland ontdekt.

De milieudienst eiste dat uiterlijk voor 15 februari jongstleden de grond gesaneerd diende te zijn. Dit is niet gebeurd in verband met de complexiteit van de vervuiling. Het lijkt een bureaucratisch heen en weer schuiven te worden. Onbegrijpelijk.

In dit verband heeft Lijst Linssen de volgende vragen aan het college:

  1. Is het College bereid bij de (rijks)overheid aan te dringen om tot een oplossing te komen van sanering van deze vervuilde grond, omdat er inmiddels ernstig gevaar dreigt dat het drinkwater voor onze inwoners met chemicaliën vervuild raakt?
  2. Is het College bereid om bij het Brabants Landschap aan te dringen op spoedige ruiming van de vervuilde grond en “een pas opzij te maken” door later de kosten te verhalen op vervuiler dan wel overheid?
  3. Is het College bereid indien noodzakelijk mede borg te staan voor de kosten van de ruiming om verdere vervuiling te voorkomen wanneer Brabants Landschap blijft weigeren?                                                                                                 Uiteraard na het maken van goede afspraken inzake terugbetaling.

Gewenste wijze van beantwoording: cf. ex. Art. 36 van het RvO.

Met vriendelijke groet namens Lijst Linssen,

Meino Dam, raadslid

Gérard van de Watering, burgerlid