Afbeelding
Foto:

Halsternaren Jan en Ria Hogerwaard in ban van vogels

HALSTEREN - REGIO - Het vogelbestand in onze regio is volgens Jan Hogerwaard "redelijk op orde”. Volgens hem kun je in weinig regio's meer broedvogelsoorten tegenkomen dan in West-Brabant, maar intensieve landbouw en windmolens blijven een bedreiging voor vele vogels. 

Hij kan het weten, want voor Sovon Vogelonderzoek Nederland, dat vogeltellingen uitvoert voor natuurbeleid, beheer en onderzoek, zet Jan zich al jaren in om verschillende vogelsoorten te inventariseren. Bovendien plaatst hij als lid van de Uilenwerkgroep van de Vogelwerkgroep op meer dan 100 plekken in de regio zogenaamde steen- en kerkuilkasten, waarin uilen rustig kunnen broeden. De uilenwerkgroep werd in 1982 opgericht om uilen te beschermen. Rond 2006 sloot Jan zich erbij aan, en sindsdien zag hij de uilenpopulatie in de regio gestaag groeien. "Ja, dat is zeker een goed gevoel. Ik hou van vogels, dus als ik mijn steentje kan bijdragen aan hun welzijn, dan doe ik dat graag”, zegt hij. "Ria en ik zijn ook vaste klanten bij de vogelopvang, want we zien regelmatig een vogel in nood en als die nog gered kan worden dan leveren we ‘m af bij de vogelopvang. Enige tijd geleden brachten we nog een kerkuiltje dat er slecht aan toe was. Nadat het was hersteld hebben we het uiltje opgehaald en uitgezet in zijn leefgebied, daar waren we erg blij mee.”

Als amateurfotograaf vindt Ria in vogels een bijzonder dankbaar onderwerp. Van de zeldzame vogelsoorten die ze in de natuur zien, tot de vinken in eigen tuin, Ria legt ze vast met haar camera en gebruikt die foto's soms als basis voor haar schilderijen. "Als ik van een wandeling terugkom zonder een vogel te hebben gefotografeerd kan ik best chagrijnig zijn”, bekent ze, "maar dat duurt maar even. De rust die je voelt als je dieren in hun natuurlijke omgeving observeert is niet te evenaren.”