Politieke partijen die in 2022 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woensdrecht.
Politieke partijen die in 2022 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woensdrecht.

Gemeenteraadsverkiezingen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Op 16 maart doen er zeven partijen mee aan de raadsverkiezingen in Woensdrecht. Het is sinds 2010 geleden dat zich een nieuwe partij in de verkiezingsstrijd mengt. Er staan in totaal 136 kandidaten op de kieslijsten, 102 mannen en 34 vrouwen. Zij strijden om de 19 zetels van de Woensdrechtse raad. 


Informatie

Alle partijen zijn inmiddels met hun campagnes begonnen. Op de website Woensdrecht.nl is een aparte pagina ingericht. Daar kunt u informatie vinden over de verkiezingen. Ook staan daar de links op naar de websites van de politieke partijen. U vindt daar de partijprogramma’s, hun standpunten en informatie over de kandidaten die meedoen aan de verkiezingen.


Uitslagen

Op de avond van de verkiezingen worden in de centrale hal van het gemeentehuis de uitslagen bekend gemaakt. Dat begint rond 21.00 uur als de stembureaus sluiten en zij beginnen met tellen. Rond middernacht is de zetelverdeling bekend. Op deze avond zal ook Zuidwest TV in een rechtstreekse uitzending vanuit de hal verslag doen.


Onderhandelingen

Na de verkiezingen beginnen, net als landelijk, de coalitieonderhandelingen om uit te maken welke partijen Woensdrecht willen gaan besturen. De verkenning wordt uitgevoerd door een onafhankelijke informateur. Dat is de heer Toine Theunis uit Roosendaal. Hij onderzoekt met welke partijen een stabiele en werkbare meerderheid in de raad gevormd kan worden. 


Benoeming

Het duurt waarschijnlijk enkele weken voordat er volledige duidelijkheid is. Het streven is tegen eind april de onderhandelingen zover afgerond te hebben dat de wethouders benoemd kunnen worden.
In de raadsvergadering waarin de wethouders worden benoemd zal de heer Theunis ook verantwoording afleggen over zijn werkzaamheden en bevindingen.