Afbeelding
Foto:

Ankie Withagen stelt zich kiesbaar voor BSD

BERGEN OP ZOOM - Ankie Withagen uit Bergen op Zoom en is 34 jaar oud en wil graag meewerken aan een wereld die in een gezonde balans is. Daarom stelt ze zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Bergen op Zoom namens de Bergse Sociaal Democraten op plek 9. Ze komt uit het onderwijs als docent Engels en heeft hart voor mensen, in het bijzonder kinderen, en de natuur.  


“Een paar jaar geleden zag ik dat onze maatschappij op vele punten stuk was. Ik ben toen begonnen om mensen daarvan bewust te maken en ze te motiveren om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het is namelijk mogelijk om een betere wereld te maken door eraan te werken. Dat probeer ik ook. En ik kijk daarbij niet naar wat anderen doen (tenzij het ter motivatie is) maar naar wat ik zelf doe. Ik ben ook iemand die graag vragen stelt. Mijn favoriete vraag is de neutrale vraag: Is dat zo? Die vraag zorgt ervoor dat je makkelijker doorpakt. Je wilt middels die vraag namelijk weten wat er feitelijk correct is. Zelfs al is waar je achter komt helemaal niet makkelijk en/of leuk. Daarbij stel ik mijzelf geen grenzen om verschillende bronnen en bronnen met informatie te onderzoeken. Want je kunt pas zeggen: dit klopt wel/dit klopt niet, als je eerst iets grondig hebt onderzocht. Anders wijs je iets af op basis van een gebrek aan kennis en/ of een vooroordeel. En daar heb je niets aan. Het zorgt er wel voor dat ik soms een andere mening heb dan anderen omdat ik op de gebaande paden naar informatie zoek maar ook daarbuiten. Buiten de gebaande paden vind je vaak mateloos interessante ideeën en opvattingen. En ik ben het niet altijd met al die ideeën en opvattingen eens maar het zorgt wel voor een verdieping en soms tot nieuwe inzichten die naar nieuwe oplossingen leiden die o.a. problemen kunnen oplossen. Zeker in deze tijd waarbij meer en meer mensen zich bewust worden van het bestaan van bepaalde (oudere) kennis op tal van gebieden is dat erg fijn want hierdoor zie je dat er nieuwe ontwikkelingen komen.'  

"Meer dan 10 jaar geleden leerde ik dat elektromagnetische straling alles dat leeft op korte en/of lange termijn stuk maakt. Dat kwam toen nog niet heel breed uit op tv of in de krant. Maar ik vond dat wel heel erg zorgwekkend en ernstig dat ik, omdat ik weinig mensen zag opstaan, besloot om mensen hierover in te gaan lichten. Louis van der Kallen, die zich ook verdiepte in de materie, deed en doet hier ook aan mee. We hebben metingen verricht, filmpjes gemaakt, met de pers gesproken enzovoorts. En daar gaan we mee door omdat er iedere dag met onze gezondheid en levens gespeeld wordt en dat is niet acceptabel."

Daarnaast is Ankie Withagen creatief, houdt ze zich samen met anderen bezig met de bijstand, met groene sociale en maatschappelijke doelen. Zij hoopt op een kans in de politiek.

Daarnaast ben ik ook creatief. Ik heb 2 boeken gemaakt en ik vind het leuk om mijn creatieve kant in het dagelijkse leven door te trekken. Zo zijn we nu bezig met Santiago de Compostella (In het Nederlands: Het Sint Jacobs pad). Dat is een beroemd en geliefd pad dat ook via de Thuredrecht route door Bergen op Zoom, België, Frankrijk naar Spanje doortrekt. Dat pad heb ik gelopen toen ik 26 was en toen ik er een paar jaar later achter kwam dat dit pad ook door Bergen op Zoom loopt en hier veel Sint Jacob historie mee is leek het mij leuk om dit pad, dat geliefd is door miljoenen, ook in Bergen op Zoom uit te stippelen. En er zijn meerdere mensen die dit leuk vinden en hierbij meehelpen. Op dit moment zijn we bezig met de stapsteen te creëren die op verschillende plekken van de route wordt gelegd om de historie te benadrukken en ook om een stukje gezelligheid te scheppen. De stapstenen zijn in alle plekken in Spanje enorm geliefd bij de lokale bewoners, de wandelaars en de toeristen.

Verder ben ik samen met anderen bezig met de bijstand want dat systeem klopt aan vele kanten niet meer en lijkt de nieuwe toeslagen affaire te doen verbleken. Ook ben ik bezig met het groen. Van boomtuintjes, bomen bijplanten tot gratis zaden acties etc. Maar ook maak ik mij zorgen over het greenwashing van bepaalde klimaatproblemen. Dat houdt in dat er oplossingen worden aangedragen voor klimaatproblemen die geen oplossing zijn voor de natuur maar een nog erger probleem dan de huidige problemen vormen (Denk maar aan biomassacentrales). En dat de Aarde verder stuk wordt gemaakt middels idee politiek…gaat er bij mij niet in. Daarbij probeer ik ook dingen te realiseren. Daar heb je vaak geld bij nodig. Soms betaal ik daar helemaal zelf voor. En voor grotere dingen heb ik Stichting is Working opgestart. Dan kan je makkelijker gelden regelen voor de sociale, groene en maatschappelijke doelen van de stichting voor, vooral, onze gemeente.  

Ook heb je soms de politiek nodig om dingen geregeld te krijgen. Meerdere politieke partijen hebben gevraagd of ik bij hun partij wilde komen maar ik geloof niet in de politiek. Ik denk dat op bepaalde puntjes een politicus wel iets kan doen maar de ware macht ligt bij ons: het volk. Alleen het volk kan de veranderingen tot stand brengen (door te DOEN) die nu nodig zijn op tal van gebieden. Daarvoor is eerlijkheid, moed, kennis en wijsheid nodig. Ik ben blij dat ik bij al die 4 de punten hulp krijg. Toch zou ik graag in de politiek willen om makkelijker de stappen te kunnen zetten die momenteel vooral via de politieke wegen kunnen worden gezet. Zodoende kunnen mooie ontwikkelingen toch plaatsvinden en kunnen schadelijke ontwikkelingen via de politiek (of daarbuiten) tegen worden gehouden. Louis van der Kallen (van de BSD) had mij ook gevraagd of ik in de politiek wilde. Dit wees ik eerst af maar uiteindelijk werden ikzelf en mijn omgeving ook bedreigd om hetgeen dat ik doe want zelfs de meest onschuldige dingen worden door sommigen als bedreigend ervaren en zodoende proberen sommigen je, achter je rug om, kapot te maken. Ik denk dat die mensen een therapeut nodig hebben om te werken aan de trauma's die ze hebben opgelopen in het leven en die ze proberen te botvieren op anderen. Verder ga ik daar niet mee bezig zijn want het is hun probleem en niet het mijne. Dit is echter wel de laatste reden geweest om toch de politiek in te gaan: een stukje bescherming. Ik wil dat het leven wat leuker wordt en als dit via de politiek voor een stukje kan worden bereikt dan doe ik dat graag. Ik ben blij dat ik Louis al een paar jaar ken want hij leert mij heel veel bij over de politiek en tal van interessante zaken waar hij veel van weet (en als hij iets niet weet, kent hij de juiste mensen die de kennis wel hebben). Dus hij is een beetje mijn mentor. Ik ben nog wel een starter in de politiek. Ik moet er nog ingroeien. En, net zoals met alles in mijn leven, ben ik iemand die al doende iets leert. Dus ik hoop dat ik die kans krijg zodat ik steeds beter mag worden en veel moois voor ons mag en kan gaan doen in o.a. Bergen op Zoom, Halsteren, Lepelstraat,Heimolen, Kladde en Klutsdorp.

Maar die keus ligt bij de kiezer. Bij jou dus.