Afbeelding
Foto:

Verkiezingsdebat Halsteren

HALSTEREN - Halsternaar Piet Brocatus - één van de weinige aanwezigen die niet aan één van de politieke partijen is verbonden - legt vlak voor het einde van de debatavond in de Wittenhorst de vinger haarscherp op de zere plek als hij vraagt: "Ik zie hier mensen die al enkele raadsperiodes het beleid hebben gevoerd, en we hebben een schuld van 250 miljoen aan onze broek. Op wie ik moet stemmen? Zegt u het maar, want ik weet het niet.”


Helaas krijgt hij pas de kans zijn vraag te stellen als de sluitingstijd nadert, en krijgen de partijen van gespreksleider Ad van de Vrede geen kans om te reageren. "Het zijn allemaal dezelfde mensen die hier zitten”, zegt Brocatus nog, "er zijn wethouders weggestuurd, maar ze hebben hun schoenen opgepoetst en ze zitten hier gewoon weer. En waar is het publiek? De zaal zit vol mensen van de partijen. Ik snap het niet.”

GBWP-voorman Arjan van der Weegen zegt: "Jammer dat we de kans niet kregen, want ik zou wel een antwoord hebben op die vraag. In het verleden hadden we soms te ambitieuze plannen en hebben we dingen gedaan die we niet hadden moeten doen, maar we moeten niet vergeten dat de gemeente al uit de herindeling een schuld met zich meedroeg, en dat we tien jaar terug 100 miljoen verlies moesten pakken op de Bergse Haven. Als we werken met een overschot van 3 miljoenzijn we 30 jaar bezig om de schuld weer op een normaal niveau te krijgen. Sneller moet je niet willen, dan gaat het teveel pijn doen bij teveel burgers. We moeten ook niet vergeten dat de gemeente een bedrijf is waar bijna 300 miljoen euro per jaar in omgaat. Voor de meeste mensen is de hypotheekschuld een stuk hoger dan het jaarinkomen.” Ondertussen vraagt fractievoorzitter Rian Govers van Lokaal Realisme zich af waarom de publieke belangstelling voor het debat zo matig was: "Blijkbaar komen mensen hun stoel niet uit voor een debat als dit. Hoe dat komt? Misschien omdat ze zich niet voldoende vertegenwoordigd voelen door de Dorpsraad? Of moeten wij het als partijen anders aanpakken? Ik weet het niet, maar het is jammer.” Dat vind ook voorman Reinoud Krijnen van SAMEN0164: "Ik heb de punten die ik belangrijk vind kunnen maken, maar in de zaal zaten inderdaad voornamelijk mensen met een politieke connectie. Dat is jammer. Gelukkig spreek ik de mensen toch wel, op straat. Daar is tijd om te luisteren en te praten.” CDA-fractievoorzitter Hans Peter Verroen heeft het slotwoord: "Mooi dat de Dorpsraad dit organiseert”, zegt hij, "maar ik denk niet dat iemand hier een zwevende kiezer heeft kunnen overtuigen.”