Yvonne Croonen en Rien de Weert van Administratie- en Belastingadviesburo De Weert.
Yvonne Croonen en Rien de Weert van Administratie- en Belastingadviesburo De Weert. Foto: Dennis van Loenhout

Rechtvaardigheid voor de klanten van De Weert

HALSTEREN – Een administratie- en belastingadvieskantoor is goed in het voeren van administraties en het uitwerken van belastingaangiftes. Dat geldt dus ook voor administratie- en belastingadvieskantoor De Weert in Halsteren. Maar Rien de Weert doet meer voor zijn klanten: hij jaagt namens hen op de rechtvaardigheid die bij de Belastingdienst soms ver te zoeken is.


Belasting moet rechtvaardig zijn. Dat is de stellige overtuiging van de Halsterse belastingadviseur Rien de Weert en zo zou de Belastingdienst er ook over moeten denken, vindt hij. De realiteit is soms anders. Niet alleen de toeslagenaffaire maakte dat pijnlijk duidelijk, ook de discussie rond Box 3, en het heffen van belasting over rendement dat banken al lang niet meer verstrekken is een voorbeeld. 

“De Hoge Raad heeft inmiddels geoordeeld dat Box 3 in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Voorlopig worden er geen aanslagen opgelegd, maar de echte vraag is nu wanneer er iets gedaan wordt met al die duizenden aanslagen die eerder onterecht zijn opgelegd. Dat kan een tijd duren, vrees ik”, zegt De Weert.

Veel particulieren maken gebruik van de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst. Dat kun je zien als een mooie service, maar in de dagelijkse praktijk stelt De Weert vooral vast dat cruciale dingen vaak niet vooraf worden ingevuld, waardoor niet zelden teveel belasting wordt betaald: “De eigenwoningreserve wordt meestal niet meegenomen in de vooraf ingevulde aangifte”, zegt hij, “een eventueel consumptief deel van de hypotheek wordt niet op de juiste plaats vermeld en een lening die voor een verbouwing is gebruikt staat ook meestal verkeerd.”


Naleven

Op De Weerts bureau ligt een brief, van klanten die jaren geleden met hun onderneming zijn gestopt en nu nog een naheffing van duizenden euro’s krijgen. “Die is één dag voor het verstrijken van de verjaringstermijn door de Belastingdienst verstuurd, en pas nadat die termijn was verstreken bij de ontvangers bezorgd. Dat klopt gewoon niet. Als de Belastingdienst regels niet naleeft en dit soort dingen doet, is het niet raar dat belastingplichtigen ook steeds meer moeite krijgen met het naleven van regels, en dat zien we dagelijks gebeuren. Mensen gaan zich ook niet aan de regels houden als de overheid niet het goede voorbeeld geeft. Klaas Knot van de Nederlandse Bank geeft aan dat er sprake is van een grote inflatie, roept op om het minimumloon te verhogen, maar gaat de uitkering van vele kwetsbare AOW-ers niet indexeren, waardoor deze groep Nederlanders straks steeds verder in de problemen komt.”

De Weert blijft ondertussen uitleggen hoe belangrijk het is zaken volledig, tijdig en correct aan te leveren: "Dan is de kans op een juiste aanslag en een goede afwikkeling daarvan het grootste. Als wij het goede voorbeeld geven moet de overheid dit ook doen. De woorden "we gaan diep door het stof” hebben geen effect als er niets ondernomen wordt. En als iets niet gebeurt na een belofte, dan klimmen wij voor onze klanten in de pen, net zolang tot het opgelost is. Het zou niet onze taak moeten zijn om op te treden tegen de Belastingdienst, maar als het nodig is doen we het. Rechtvaardigheid gaat voor alles.”