Afbeelding

Koopstromenonderzoek Brabant

Algemeen

REGIO - Uit het grootste koopstromenonderzoek in Nederland ooit (KSO21) is gebleken dat ook in Brabant een fors aandeel van de bestedingen online wordt gedaan. Wel is het aandeel online aankopen in Brabant minder hoog dan in de Randstad. 

Het aanbod van winkels op het gebied van mode, sport en spel (recreatieve winkelaanbod) in de centrumgebieden neemt al jaren gestaag af, met name door het aankopen via internet. Tegelijkertijd doen supermarkten, woonwinkels, tuincentra en doe-het-zelfzaken het goed. Winkels maken plaats voor horeca en ontspanning en (transformatie naar) woningen. 

Gedeputeerde Erik Ronnes van Ruimte is blij met deze gegevens: “De trends die zichtbaar zijn, benadrukken maar weer eens hoe belangrijk het is dat we goede plannen maken voor de transformatie van onze centra, zowel in grote als middelgrote steden. Winkelgebieden waar onlangs is geïnvesteerd in de samenwerking tussen gemeente, eigenaren en ondernemers, doen het relatief goed. De provincie zet meer stappen op dat gebied, via de verstedelijkingsstrategie en onder meer door risicovolle investeringen te doen om grote projecten mogelijk te maken. Maar ook door intentieovereenkomsten te sluiten met middelgrote gemeenten voor de transformatie van delen van hun centra. En zeker zo van belang is dat deze informatie beschikbaar is voor de regio’s en gemeenten om in detail te raadplegen voor het ontwikkelen van hun centra.”

Meer online aankopen
Ook in Brabant worden veel online aankopen gedaan, wel minder dan in de Randstad. De coronapandemie versterkt deze trend. Hoewel het koopgedrag is onderzocht in een periode met relatief weinig maatregelen, laat het onderzoek zien dat ook in Brabant veel via internet aangekocht wordt. Vooral als het gaat om de aankopen buiten de boodschappen. Voor recreatief aankopen (o.a. mode en luxe) geldt voor Brabant dat ruim 1/3 van de bestedingen online wordt gedaan. Wel zijn er grote generatieverschillen. Jongeren gaven in het onderzoek vaker aan in 2021 meer online te zijn gaan kopen dan ouderen (36% tegenover 18%). Daarnaast ligt het aandeel online bestedingen ten opzichte van fysiek in Brabant lager dan in de Randstad. Dit is vergelijkbaar met de resultaten uit andere meer landelijke provincies zoals Overijssel en Limburg.

Horeca, ontspanning en woningen 
In de afgelopen vijf jaar (2016-2021) nam het aantal winkels in het gehele onderzoeksgebied met 9% af, opmerkelijk genoeg met een vertraging in coronatijd. Mogelijk komt dit door de steunmaatregelen van het Rijk.  Het verlies aan winkels is voor een deel gecompenseerd met horeca (+7,6%), vooral bezorgen/halen, lunchrooms en koffiebars en café-restaurants. Veel winkelpanden worden omgebouwd naar woningen of andere functies: er wordt hard gewerkt aan transformaties van het binnenstedelijk gebied.

Brabanders kopen meer in eigen gemeenten 
In Brabant doen mensen vaker in de eigen gemeente boodschappen dan in gemeenten in de Randstad. Er zijn opvallend veel gemeenten met een binding van boven de 90% voor dagelijkse aankopen. Natuurgebieden en attracties weten ook consumenten van buiten te trekken. Uit de koopstromen tussen de grensstreken blijkt ook dat er veel euro’s vanuit België naar Brabant komen. Belgen komen naar aantrekkelijke steden en grensgemeenten voor de kwaliteit van winkels en het aanbod.

Ook de grote woonboulevards zijn in trek. Belgen doen bovendien graag boodschappen in Nederland, vanwege de kwaliteit van het aanbod en de lagere prijs.