Familie van Tilburg en medewerkers van het 50-jarige bedrijf Van Tilburg Kozijnen.
Familie van Tilburg en medewerkers van het 50-jarige bedrijf Van Tilburg Kozijnen. Foto:

50 jaar Van Tilburg Kozijnen "Komt tijd, komt raad”

OSSENDRECHT – Kwaliteit, vakmanschap en gemoedelijkheid: die drie factoren maken het Ossendrechtse bedrijf Van Tilburg Kozijnen tot de stabiele onderneming die het nu al 50 jaar is. Het bedrijf groeide, maar bleef ook bescheiden. Ondernemer Patrick van Tilburg denkt nog vaak terug aan de gevleugelde woorden van zijn vader: “Komt tijd, komt raad”.

Ze laat zich de taart en champagne goed smaken. En terecht, want Marie van Tilburg heeft heel wat om trots op te zijn. Ze viert het 50-jarig bestaan van het bedrijf dat haar echtgenoot Rinus in 1971 begon en dat onder zijn leiding, en later die van zoon Patrick, uitgroeide tot de grote kozijnmakerij die het nu is: “Hij wilde voor zichzelf beginnen als timmerman. Voor mij hoefde het niet zo nodig, maar hij stond erop”, zegt ze. In hun schuurtje aan de Dorpsstraat begon het klein, maar het duurde niet lang of Rinus had samen met Marie een florerende doe-het-zelfzaak en timmerbedrijf uit de grond gestampt, die zou uitgroeien tot een begrip in Ossendrecht.

Zoon Patrick wist al vroeg dat hij de zaak wilde overnemen. De vastberadenheid en de ondernemersgeest van zijn ouders inspireerden hem, en het vakmanschap leerde hij vanaf het moment dat hij zijn vader begon te helpen, in 1987: “Van hem heb ik geleerd om te werken, van hard werken zijn we in onze familie niet vies.” Dat harde werk leidde ertoe dat de schuur achter de winkel al snel te klein werd voor de kozijnenproductie waar Van Tilburg beter en beter in werd. “In 1991 zijn we met de fabriek verhuisd naar het Putsmolentje. Dat was voor mijn moeder best moeilijk, ze was altijd met mijn vader samen en vanaf dat moment niet meer. Het was ineens veel stiller in de winkel, daar moest ze erg aan wennen.” Het bedrijf bleef floreren, ook nadat de winkel in 1997 werd verkocht en Patrick het bedrijf overnam. “Het was niet altijd makkelijk”, zegt Patrick, “in de economische crisis moesten we enkele mensen laten gaan. Dat deed pijn, want we zijn een gemoedelijk bedrijf. De portemonnee gaat hier niet boven alles, er moet hard gewerkt worden, maar we moeten het ook met elkaar kunnen vinden. Ons team is loyaal en bereidwillig, werken voelt hier als een warme deken en daar zijn we trots op.” Dat zou ook Rinus van Tilburg zijn geweest. Hij overleed vorig jaar in mei. “Hij zou heel trots zijn”, zegt Marie, “dat weet ik zeker.”

Efficiënter

Van Tilburg Kozijnen gaat altijd voor kwaliteit, bij een order van 1000 kozijnen, maar ook wanneer een klant slechts één kozijn bestelt. Zo wil Patrick de komende jaren doorgaan: "Maar we blijven vernieuwen en met de tijd mee gaan. Het blijft lastig om vakmensen te vinden, dus we bekijken altijd hoe we nog efficiënter kunnen produceren.” Zo hoopt Patrick zijn bedrijf klaar te stomen voor de volgende 25 jaar. Of hij zo lang aanblijft weet hij niet: "We zien wel, voorlopig hebben we nog veel plezier in wat we doen. Opvolging hebben we niet. Mijn vrouw Anja en ik hebben drie kinderen. Onze dochter Nadeche is in 1998 overleden, dat heeft ons mede gevormd. Het belangrijkste is dat onze kinderen zelf ontdekken wat ze graag doen. Onze zoon Nordin maakt carrière in de golfsport en onze dochter Norain werkt in de mode. Dat is prima. Mijn vader zei altijd ‘komt tijd, komt raad'. Daar denken we nog vaak aan. Het is altijd waar gebleken.”