Belastingzaken zijn in goede handen bij Jan van der Burgt en Ruud Prop.
Belastingzaken zijn in goede handen bij Jan van der Burgt en Ruud Prop. Foto:

Stilte voor de storm in Belastingland?

HOOGERHEIDE – De kabinetsformatie duurde langer dan ooit, en ondanks de turbulentie die werd veroorzaakt door de toeslagenaffaire en het coronavirus nam het demissionaire kabinet geen radicale beslissingen op belastinggebied. Het is dus rustig in Belastingland. Toch weet BDP Account dat vooruitzien loont.


299 dagen. Zoveel tijd zat er tussen de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 en het aantreden van het kabinet Rutte IV, op 15 januari 2021. “We verwachten voor de komende Prinsjesdag zeker wel wat wetswijzigingen”, zeggen Ruud Prop en Jan van der Burgt van BDP Account, “voor de komende aangifte Inkomstenbelasting verandert er weinig tegenover vorig jaar. Het is dus rustig.” Die rust kunnen veel ondernemers goed gebruiken. In het belastingstelsel mag er het afgelopen jaar dan weinig gebeurd zijn, het coronavirus maakte het leven van veel ondernemers in 2021 lastig, of zelfs nagenoeg onmogelijk. Klanten die door het coronavirus in de problemen komen probeert BDP Account zo goed mogelijk bij te staan. “Sommige bedrijven hebben een accountants- of derdenverklaring nodig voor de aanvraag van NOW-steun”, vertelt Ruud Prop, “het opstellen van zo’n verklaring moet zorgvuldig gebeuren en is arbeidsintensief. Wij doen dat uiteraard voor onze klanten. Wanneer er moet worden terugbetaald kijken wij mee, en helpen we eventueel bij het verkrijgen van een betalingsregeling.”

BDP Account ziet de grote kloof die het coronavirus tussen groepen ondernemers slaat dagelijks, zegt Jan van der Burgt: “Met bepaalde bedrijven, aannemers bijvoorbeeld, is het enorm goed gegaan. Voor die mensen is dat erg fijn, maar we zien ook de schrijnende gevallen van ondernemers die het maar net redden. Hoe de komende maanden voor sommigen van hen uitpakken wordt heel spannend. Wij kennen onze klanten goed, dus die gevallen zijn extra pijnlijk. Een ondernemer adviseren om te stoppen is altijd een advies dat we liever niet zouden geven.”


Vermogensbelasting

Liever geeft BDP Account positieve adviezen waar klanten zoveel mogelijk voordeel bij hebben. Bijvoorbeeld over spaargeld, wat bij de bank geen rente meer oplevert maar door de fiscus nog altijd flink wordt belast. “De peildatum daarvoor is 1 januari. Klanten die bijvoorbeeld overwegen om een nieuwe auto te kopen adviseren we altijd om dat voor die datum te doen, want een auto wordt niet belast als vermogen. Overigens staat deze vorm van belasting wel onder druk. De Hoge Raad heeft bepaald dat het niet klopt om belasting te heffen over inkomsten die je – in elk geval bij de bank – niet geniet. Nu is het afwachten wat er volgend jaar met deze vermogensbelasting gebeurt.”


Grensarbeid

BDP Account staat al jaren bekend als specialist op het gebied van grensarbeid. Daarom heeft het nieuwe belastingverdrag waarover Nederland en België onderhandelen de continue aandacht van Jan en Ruud: "Dit verdrag bepaalt in welk land werkenden en pensioengerechtigden belasting over hun inkomsten betalen. Voor die mensen bekijken wij - zoals voor al onze klanten - wat de beste mogelijkheden zijn.