Afbeelding
Foto:

Veertig jaar waardevol

PUTTE – Hij voelt zich goed, heeft nog geen zin om achterover te leunen en ziet nog allerlei kansen om zijn kennis en ervaring in te zetten voor de inwoners van de gemeente Woensdrecht. Puttenaar Adri Gelten gaat zijn twaalfde campagne in, op naar zijn 40-jarig jubileum als raadslid.


In de gemeenteraad staat Adri Gelten bekend als een kalm en geduldig raadslid, dat barst van de politieke ervaring en dat het belang van de burgers – met name die in Putte – altijd voorop stelt. Ook na bijna veertig jaar in de gemeenteraad vindt hij het geduld en de gedrevenheid om zich te blijven inzetten: “Iets in mij maakt dat ik dit wil blijven doen. De mens staat centraal, ik trek me de omstandigheden waarin mensen verkeren en de problemen die zij ondervinden aan. De drang om mensen te helpen is nog net zo sterk als toen ik begon, en ik voel me nog altijd goed, waarom zou ik dan achterover leunen? Dan blijf ik me liever inzetten!” 

Inzetten wil Gelten zich voor de aanhoudende woningnood, vooral onder jongeren, maar ook voor het oplossen van bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. Bovendien vindt hij dat zijn ABZ in de afgelopen raadsperiode wat meer had kunnen betekenen op de details: “Hoe klein die details ook zijn, het mag niet gebeuren. Perfect ben je nooit, er is altijd ruimte voor verbetering”, zegt hij. In veel gevallen is de ruime ervaring van Adri Gelten de weg naar die verbetering, dat bleek in de afgelopen jaren al vaak maar is nu misschien wel actueler dan ooit.

In zijn beroepsleven bij farmaciegigant Bayer overzag Gelten onder andere de ventilatie en klimaatbeheersing van serverrooms. “In die tijd leerde ik veel over het belang van ventilatie en de kwaliteit van bijvoorbeeld filters. Die kennis is zeer nuttig nu er wordt gesproken over de verbetering van de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld onze scholen. Bovendien zat ik in een werkgroep die de opstart overzag van een energiecentrale die op waterstof werkte. Ik leerde daar dat waterstof een zeer geschikte energiebron is, waar ik sindsdien een groot voorstander van ben. Het grootste voordeel ervan is dat er slechts kleine aanpassingen nodig zijn om een woning geschikt te maken voor waterstof. Vorig jaar heb ik kunnen afdwingen dat waterstof een aandachtspunt wordt in de Regionale Energie Strategie. De klimaatverandering gaan wij in Woensdrecht niet oplossen, maar ik vind het wel belangrijk om te kijken wat wij voor onze mensen kunnen doen. Bijvoorbeeld waterstof kan ons helpen.”

Dat het lastig is om politieke opvolgers te vinden, en de interesse in politiek lijkt af te nemen blijft Gelten storen. “Vaak hoor ik dat mensen geen tijd hebben om politiek actief te zijn”, zegt hij, “dat is jammer, want de politiek raakt alles in het dagelijks leven, dat verdient inzet en aandacht. Die aandacht begint mijns inziens met een stem op een kandidaat uit eigen kern. Die weet wat er speelt in die kern, en kan daarop inspelen. Ik ben misschien van een oudere generatie, die niet actief is op social media, maar ik ga nog altijd naar de mensen toe om naar ze te luisteren. Dat blijft cruciaal, en bij ABZ luisteren we altijd.” 


ONS VERKIEZINGSPROGRAMMA IS BEKEND, KIJK SNEL OP ONZE WEBSITE VOOR ONZE SPEERPUNTEN: https://algemeenbelangzwh.nl/verkiezingsprogramma-22-26/

Afbeelding