Burgemeesters Adriaansen, Van Mechelen en Frans, met naast hen Frank en Fancy Roeken.
Burgemeesters Adriaansen, Van Mechelen en Frans, met naast hen Frank en Fancy Roeken. Foto: Dennis van Loenhout

775-jarig bestaan verenigt Putte

Algemeen

PUTTE – Putte bestaat 775 jaar. Een mooiere gelegenheid om het dorp wat twee landen en drie gemeentes omvat te verbinden bestaat niet. Om het begin van een feestjaar te markeren onthulden de drie Putse burgemeester een speciale jubileumvlag, die werd ontwikkeld op initiatief van het Putse Dorpsplatform.

Op de grens ontmoeten de Woensdrechtse burgmeester Steven Adriaansen, zijn collega Dirk Van Mechelen van de gemeente Kapellen en Rik Frans van de gemeente Stabroek elkaar. Samen onthullen ze de vlag die ontwerper Skefdeluxe – met Putse roots – ontwierp in opdracht van het Putse Dorpsplatform, om het 775-jarig bestaan van Putte te vieren. “We hopen dat die vlag bij veel inwoners aan de gevel komt te hangen, aan beide kanten van de grenzen!”

Ondertussen denkt het Dorpsplatform na over allerlei mooie activiteiten om de bijzondere verjaardag van Putte te vieren. Op 2 juli wil het Dorpsplatform een groot feest organiseren op de grens, voor inwoners uit alle gemeenten, met medewerking van bekende Putse artiesten en DJ’s. Om het feestjaar vorm te geven krijgt het Dorpsplatform namens de drie gemeentes een “startkapitaal” uitgekeerd van één euro per inwoner, bij elkaar zo’n 10.000 euro. Dorpsplatform en gemeente roepen stichtingen en verenigingen op om te kijken of ze hun activiteiten te koppelen aan 775 jaar Putte. Het carnavalsmotto “Tis ne Klassieker” sluit bijvoorbeeld mooi aan, en de wandeldriedaagse krijgt speciaal voor dit jaar een route van 7,75 kilometer.

Het Putse jubileumjaar valt samen met het project “Samen één Putte”, waarin de drie gemeentes met inwoners en organisaties in gesprek gaan over belangrijke thema’s. “We kunnen profiteren van elkaars faciliteiten en zo de leefbaarheid voor al onze inwoners versterken. Daarom praten we over jong zijn en oud worden in Putte, geld verdienen aan de grens en de sociale cohesie en gemeenschapszin. Putte stopt niet bij de grens, dus we willen de inwoners bij elkaar brengen.”