Afbeelding

Excursie natuurgebied Kortenhoeff

Algemeen

HOOGERHEIDE - REGIO -  Met een natuurgids wandelen door een compact gebied met een grote variatie aan natuur. Dat kan op zondag 20 februari in het gebied Kortenhoeff. IVN Groene Zoom en Nareka organiseren deze excursie. 

Kortenhoeff is ongeveer 100 ha groot en is vanaf 1980 in beheer bij Staatsbosbeheer. Kortenhoeff maakt deel uit van de Brabantse Wal en kent een grote variatie aan terreintypen. Zowel stuifduinen als natte heide met vennen komen voor. Het ligt binnen de begrenzing van Natura 2000 gebieden en maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Al in 1982 werden hier IJslandse pony’s ingezet als grote grazers. Deze dieren kregen later gezelschap van een kudde Hollandse landgeiten. De laatste jaren wordt de begrazing uitgevoerd door een kudde schapen met herder en soms ook zonder herder binnen een tijdelijk raster. Staatsbosbeheer heeft in 1995 en in 2005 veel bomen gekapt, waarbij vooral fijnsparren, Corsicaanse dennen en populieren werden verwijderd. Verder zijn vennen hersteld en in 2007 werd het Akkerenven dat in de jaren 60 van de vorige eeuw was gedempt, weer uitgegraven. Waar komt deze naam vandaan en waarom is het ven in de winter van 2020/2021 opnieuw uitgegraven? Daar hoort u meer over tijdens de excursie.

De natuurwaarden van Kortenhoeff zijn hoog door het voorkomen van onder meer zeldzame plantensoorten, bijzondere vogelsoorten en zeldzame amfibieën. We gaan bekijken hoe het gebied er in de winter van 2022 bij ligt.

Praktische informatie: De excursie is op 20 februari, start om 14.00 uur en duurt ca. 2,5 uur. Vertrek vanaf de parkeerplaats van Familyland, Groene Papegaai 19 te Hoogerheide. Stevige wandelschoenen, op het weer afgestemde kleding, loep en een verrekijker zijn handig om mee te nemen. Deelname is gratis, aanmelden verplicht via website: www.ivn.nl/groenezoom

Afbeelding