Afbeelding
Foto:

Uitvaart steeds persoonlijker en mooier

HALSTEREN – Een overlijden is een verdrietige gebeurtenis, dat zal nooit veranderen. Wat wel verandert is de uitvaart, want die wordt steeds persoonlijker en daardoor steeds mooier. Dat helpt om een beetje van het verdriet te vervangen door een blijvende herinnering aan een waardig afscheid.


Bijna 7 jaar nadat hij Uitvaartverzorging Verbogt Rockx overnam en zelfstandig verder ging, is ondernemer Adrie Rockx nog altijd blij met de stap die hij in 2015 nam: “Ik doe dit werk nog altijd met heel veel plezier. Het geeft nog steeds voldoening, omdat je iets voor mensen kunt betekenen in droeve omstandigheden.” 

Een uitvaartondernemer is er om nabestaanden te ontzorgen, en om te zorgen dat de periode tussen overlijden en uitvaart zo comfortabel mogelijk verloopt. “Wij regelen de formaliteiten, maar tonen vooral empathie en een luisterend oor. Door te luisteren naar wat de wensen van de overledene en de nabestaanden zijn ontstaat er vanzelf een mooi afscheid, en soms is dat nog veel mooier dan verwacht. Een overlijden komt lang niet altijd onverwacht, dus ook vóór het overlijden zijn wij altijd bereid om te luisteren.”

De mogelijkheden in de uitvaartwereld zijn groot. Uitvaartverzorging Verbogt Rockx verzorgt uitvaarten voor alle culturen, en kan ook begrafenissen in het buitenland faciliteren. Door goed te luisteren stuiten Adrie en zijn collega’s Wendy Aertssen en Wilma van Eekeren vaak op de details die een afscheid mooi en onvergetelijk kunnen maken. Voorbeelden daarvan heeft Adrie legio: “Een Vastenavendhoedje op de kist van iemand die gek was op carnaval, de mountainbike van een fanatieke mountainbiker in de aula, een vingerafdruk of haarlok die we bewaren voor de nabestaanden zodat ze er een sieraad van kunnen maken of een afscheid op een plek die belangrijk was voor de overledene. Dat kan overal zijn, in de kerk, in onze familiekamer, maar ook in de Wittenhorst, in de eigen woonkamer of zelfs in de tuin. Vorig jaar verzorgden we een afscheid in een prachtige, grote tuin, onder de bomen op een zonnige dag. Dat geeft het afscheid een heel andere lading. De nabestaanden vertellen me nu dat het een mooie herinnering is. Dat is wat een uitvaart moet zijn.”

Empathie, dat betekent ook dat Adrie vindt dat je zelfs ná de uitvaart een luisterend oor moet zijn: “We proberen ze altijd te wijzen op wat belangrijk is. Bijvoorbeeld dat een auto binnen vijf weken moet worden overgeschreven op naam van een levende, om zo problemen te voorkomen. We hebben een boekje met handige tips, maar drukken nabestaanden ook op het hart om vooral te bellen als er vragen zijn. Want we blijven luisteren. Facturen sturen we nooit op, die breng ik altijd persoonlijk langs. Ook dat is empathie.”