Afbeelding
Foto:

Groot hart op de tong

HOOGERHEIDE – Op nummer 7 van de kieslijst van ABZ staat Marieken de Lange. In de afgelopen jaren heeft zij zich bewezen als een toegankelijk raadslid met een groot hart, dat ze niet zelden op de tong draagt. Desnoods legt ze haar “eigen” wethouders het vuur aan de schenen: “Ik zit hier als volksvertegenwoordiger. Als hun belangen behartigd moeten worden hou ik mijn mond niet.”


Voor een volksvertegenwoordiger-pur-sang als Marieken de Lange is ABZ een fijne partij om lid van te zijn. “Privé heb ik een zwaar jaar gehad”, zegt Marieken, “en in dat zware jaar heb ik gemerkt dat ABZ als één familie achter me stond. Bovendien hebben we de afgelopen raadsperiode kunnen zien dat ABZ heel veel punten uit het verkiezingsprogramma ook echt verwezenlijkt heeft, en dat verkiezingsprogramma stellen we samen op basis van wat inwoners ons vertellen. Het meest trots ben ik misschien wel op het feit dat onze inwoners mij weten te vinden. Mensen die niet weten waar ze terecht kunnen met hun probleem, ondernemers met vragen, ouders van kinderen met problemen: ze appen Marieken. Dat vind ik cool.”


Jeugdzorg

Het sociaal domein is Mariekes domein: “Ik ben gewoon oprecht geïnteresseerd in mensen”, zegt ze, “vooral het dossier jeugdzorg laat me niet los. Ik kan niet alle problemen oplossen, maar ik maak me zorgen om de jeugd, zeker in deze tijd van angst, isolatie en lockdowns. De jeugdzorg moet goed geregeld zijn dat verdienen onze kinderen. Daarom ben ik in dat dossier een kritische noot. Ik begrijp dat onze wethouder een zware, bestuurlijke taak heeft en dat hij gebonden is aan landelijke regels, maar als raadslid ben ik vólksvertegenwoordiger. Dus trek ik mijn mond open als ik vind dat dat nodig is. Soms moet je je uitspreken, maar dat ik hard op de zaak ben, betekent niet dat ik niet zacht op de man ben. De wethouder en ik hebben hetzelfde, grote sociale hart. Ik begrijp wat er op zijn bordje ligt en hij doet het goed. Zelf hoop ik ook ooit wethouder te zijn, namens ABZ.”


Bezieling

In de komende raadsperiode hoopt Marieken de Lange niet alleen een kritische noot te kunnen blijven binnen het sociaal domein, ze hoopt ook haar bestuurlijke kennis verder uit te breiden, zodat ze haar ambitie om ooit wethouder te worden waar kan maken: “Ik ben niet alleen kritisch, ik heb ook ideeën over hoe dingen anders of beter zouden kunnen. Die bezieling hoort bij ABZ, iedereen in de partij heeft die in meer of mindere mate. Daar mogen we ook trots op zijn.”




"Ik ben niet alleen kritisch, ik heb ook ideeën over hoe dingen anders of beter zouden kunnen."