Een hoogspanningssation op deze plek?
Een hoogspanningssation op deze plek? "Polderlandschap van onschatbare waarde" en "met grote cultuurhistorische waarde" vinden omwonenden. Foto:

Toch nader onderzoek locatie TenneT hoogspanningsstation

HALSTEREN – Vlak voor kerst maakte het college van B&W bekend welke locatie haar voorkeur had voor de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation van TenneT. Die voorkeurslocatie stuitte op veel weerstand. Op verzoek van de gemeenteraad wordt nu nader onderzocht of er toch geen andere mogelijkheden zijn.

“Als het op de ene plek komt zijn ze daar niet gelukkig, als het op de andere plek komt zijn ze daar boos”. Zo vat Eugène van den Eijnden, voorzitter van de Halsterse Dorpsraad de situatie rond het geplande 380kV-hoogspanningsstation, dat in de Auvergnepolder moet komen, treffend samen. De patstelling leek doorbroken toen wethouder Barry Jacobs eind december de voorkeurslocatie van het college presenteerde, aan de noodkant van de Auvergnepolder, op de hoek van de Rubeerdijk en de Glymesweg. Op de beeldvormingsvergadering van 11 januari werd duidelijk dat die voorkeurslocatie op veel weerstand kan rekenen. “Overhaast en slecht voorbereid”, “een overval” en ook “miscommunicatie danwel een gebrek aan communicatie” zijn maar enkele passages uit de bijdrages van vele insprekers uit Lepelstraat en De Kladde, die zich vooral storen aan het feit dat zij de vergeten partij lijken te zijn in het communicatietraject. De gemeenteraad vraagt het college nu om nader onderzoek te doen, en zich daarbij met name te richten op Locatie 4 tussen de Zuiderkreekweg en de Slikkenburgseweg, omdat met die locatie voldoende geschoven zou kunnen worden om eerdere bezwaren weg te nemen. Een goed idee, vindt GBWP-raadslid Paul Schut, die opmerkt het vooral naar te vinden hoe bewoners uit het noordelijke en zuidelijke deel van de Auvergnepolder tegenover elkaar worden gezet: "Ik begrijp dat niemand zo'n station in z'n achtertuin wil, maar de komst van het TenneT-station is onvermijdelijk. En we moeten een keuze maken, anders doet de overheid het voor ons. Goede communicatie had hier veel kunnen betekenen.” SAMEN0164-voorman Reinoud Krijnen hield de Dorpsraad tijdens haar ledenvergadering voor dat hij graag zou zien dat het verdeelstation wordt omringd met populieren, zodat het meer opgaat in het landschap. "Omdat wij meewerken aan ondergrondse kabels in Zeeland mogen we ook verwachten dat de windmolens in de Auvergepolder op de Oesterdam worden geplaatst. De kabels zouden ook aan West-Brabantse zijde ondergronds moeten. Als dat niet kan, dan zou dat helder en duidelijk moeten worden uitgelegd.” Ruim voor de verkiezingen moet het besluit vallen. 



Al in december zei wethouder Barry Jacobs dat het "vijf voor twaalf” was. De tijd dringt nu nog meer, want ruim voor de verkiezingen moet er een definitief besluit vallen.

Schrikbeeld van De Kladde: een 380 kV-station in de achtertuin.