Locatiemanager Ilona Leenaarts.
Locatiemanager Ilona Leenaarts. Foto: Dennis van Loenhout

Nieuw Gastenhuis opent in maart

BERGEN OP ZOOM – Wonen in een huiselijke omgeving, met alle comfort en vrijheid die daarbij hoort: het is de droom voor wie lijdt aan dementie en diens familie. Die droom wordt werkelijkheid in Het Gastenhuis in Bergen op Zoom, dat in maart haar deuren opent. Locatiemanager Ilona Leenaarts en verpleegkundige Wendy Raaphorst kunnen nauwelijks wachten.

Aan de Maskeplaats, in de nieuwe wijk Havenkwartier in Bergen op Zoom is het toekomstige onderkomen van Het Gastenhuis nu nog in aanbouw. Nog een paar weken, dan krijgt locatiemanager Ilona Leenaarts de sleutel. Dan kan ze eindelijk de kennis en ervaring die ze vergaarde in een lange, succesvolle carrière in de zorg samenbrengen tot wat het meest huiselijke “verpleeghuis” van de regio moet worden. “De kans om een Gastenhuis in Bergen op Zoom op te zetten kon ik niet laten liggen”, zegt Ilona, “het feit dat we hier van nul beginnen, er een appèl wordt gedaan op mijn ondernemerschap en ik de kans heb om vanaf de start een Gastenhuis op te zetten spreekt me enorm aan. De groep ouderen met dementie is groeiend, daarvoor willen we iets moois neerzetten. De locatie is er, het team is er, we kunnen niet wachten om te beginnen.”

De eerste die door Ilona Leenaarts werd aangenomen is de ervaren verpleegkundige Wendy Raaphorst. Zij werkt al ruim vijftien jaar in de ouderenzorg, en weet dus geen ander wat de behoeften van mensen met dementie en hun families zijn: “De kunst is om de mens achter de ziekte te blijven zien”, zegt ze, “je moet open en eerlijk zijn, creatief zijn en contact houden met de bewoner en de familie. Deze mensen hebben langdurige zorg nodig, 24 uur per dag. Ze mogen zich niet opgesloten voelen, We willen de bewoners een 'thuisgevoel' geven waarin ze zoveel mogelijk zelfstandig functioneren in samenwerking met de familie. Eigen kracht staat hoog in het vaandel. Het concept van Het Gastenhuis voor zorgen, dat al vijf jaar in bedrijf is op inmiddels 16 plekken in Nederland, maakt dat waar.”

“Ik wil een plek creëren waar ik zelf ook zou willen wonen, als ik oud ben en dementie zou krijgen”, zegt Ilona. “Dat idee hou ik voor ogen bij alles wat we hier doen. We hebben een opendeurbeleid. Onze bewoners moeten niets, ze bepalen zelf wanneer ze opstaan, wanneer ze eten en hoe ze hun dag indelen. Het Gastenhuis moet een plek zijn waar je fijn oud kunt worden.” In Het Gastenhuis in Bergen op Zoom zijn 22 appartementen, waarvan er twee geschikt zijn voor een echtpaar. In totaal kunnen er dus 24 bewoners terecht, die begeleid worden door een team van 25 professionals. “De familie blijft altijd nauw betrokken”, zegt Ilona, “en hoewel we een opendeurbeleid hebben, houden we de veiligheid van onze bewoners vanzelfsprekend goed in de gaten. Op 12 maart is onze officiële opening, vanaf 14 maart gaan we als team aan de slag en ontvangen we de eerste bewoners.”

Meer informatie of aanmelden als bewoner kan via www.hetgastenhuis.nl/bergen-op-zoom/

Wendy Raaphorst