Vragen over ventilatie in schoolgebouwen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Lokaal Realisme is opgelucht dat de scholen vanaf maandag weer open zijn gegaan en hoopt dat dit permanent zal zijn. Wel vraagt de politieke partij aandacht voor zorgwekkende berichten over de gebrekkige ventilatie in school­gebouwen.


Fractievoorzitter Rian Govers-Gabriëls en burgerlid Antoinette Harteveld- Meulmeester hierover in een brief aan het college van b en w:  'We vragen uw college om dit actief aan te pakken in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) dat de gemeente hanteert bij het onderhoud van schoolgebouwen. Ook wijzen we u op de rijksregeling SUVIS die gemeenten kunnen gebruiken voor de bekostiging van het verbeteren van het binnenklimaat van school­gebouwen.'

'Inmiddels hebben we bijna al 2 jaar te maken met de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Lokaal Realisme hoopt dat de scholen vanaf nu open zullen blijven. Ook een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van Kim Putters (SCP) adviseert aan de minister van onderwijs de scholen te allen tijde open te houden. Om de scholen weer veilig te openen én om te voorkomen dat ze later weer dicht moeten, is het cruciaal om te zorgen voor ventilatie in de gebouwen, zeggen deskundigen. Maar in een flink deel van de scholen is de luchtkwaliteit nog steeds onvoldoende.

Uit onderzoek blijkt dat in een kwart van de schoolgebouwen de ventilatie niet op orde is. Gemeenten kunnen geld aanvragen om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten. Gemeenten kunnen een aanvraag doen tot en met 31 januari 2022. Het budget van de regeling 'Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen' (SUVIS) is verhoogd van naar €200 miljoen.

Ook de gemeente Bergen op Zoom is eigenaar van diverse schoolgebouwen. Als eigenaar / verhuurder is zij verantwoordelijk is voor een veilig gebruik van de gebouwen waarvoor die gebouwen zijn bedoeld. Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht en verantwoordelijk­heid voor de huisvesting van onderwijs.

Bergen op Zoom heeft een zogenaamd IHP (Integraal Huisvestingsplan) vastgesteld. Het IHP is een koersdocument voor benodigde investeringen in de onderwijshuisvesting, zowel op korte termijn (4 jaar) als op lange termijn (16 jaar). In de stukken die u aan de gemeenteraad heeft overlegd, is nog geen expliciete en eigenstandige aandacht voor ventilatie.


Conform artikel 36 van het reglement van orde stellen we u de volgende vragen:

- Bent u bekend met het rapport van het verdiepend onderzoek naar schoolgebouwen en ventilatiesystemen? - Hoeveel gebouwen heeft de gemeente in eigendom die ook voor net gelijk welke vorm van onderwijs worden gebruikt? Graag een overzicht.- Welke van die gebouwen beschikt over een volwaardig ventilatiesysteem dus met de gewenste filtering enz.?- Bent u voornemens om een volwaardig ventilatiesysteem in de onderwijsgebouwen op te nemen in de IHP plannen? - Wordt de GGD genoeg hierbij betrokken? Of liever andersom bekommert de GGD zich hier wel voldoende om? - Kortom wat is er nodig om het onderwijs op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen? Met belangstelling zien wij de antwoorden op onze vragen tegemoet.'