Mariëtte Verbiest-Hagenaars was onder andere secretaresse van burgemeester Hendriksen.
Mariëtte Verbiest-Hagenaars was onder andere secretaresse van burgemeester Hendriksen. Foto: dENNIS VAN lOENHOUT

Van het ene dorp naar het andere

HALSTEREN - LEPELSTRAAT -  BERGEN OP ZOOM – De gemeentelijke herindeling kwam vlak voor Mariëtte Verbiest – Hagenaars haar 25-jarig jubileum bij de gemeente Halsteren kon vieren. In plaats van een jubileum in haar dorp kreeg ze een stad als nieuwe werkgever, de gemeente Bergen op Zoom: “Bergen op Zoom is ook net een dorp, maar dan met een V&D.”


Die V&D is inmiddels alweer jaren uit het Bergse straatbeeld verdwenen, en ook Mariëtte Verbiest-Hagenaars (67) geniet al een paar jaar van haar pensioen. Toch wordt ze op straat nog regelmatig herkend. Logisch ook, want ze was jarenlang het gezicht van de gemeente Halsteren. Ze zat aan de balie, nam de telefoon op, werkte met college en gemeenteraad en werd later zelfs de secretaresse van burgemeester Hendriksen. Iedereen kende Mariëtte, en Mariëtte kende iedereen.


Thuis

“Bij de gemeente Halsteren was mijn vader opzichter van de buitendienst”, zegt Mariëtte. “In die tijd gold de overheid als een zeer goede werkgever, als je bij de overheid ging werken, dan had je zekerheid. In 1972, ik was toen 18, ging ik zelf bij de gemeente Halsteren werken, op de afdeling financiën en als assistente van de ontvanger. Ik begon met een telmachine, en nam afscheid met een laptop. Toen werkte ik alweer ruim 20 jaar bij de gemeente Bergen op Zoom. Daar ben ik ook gaan wonen, maar Halsteren voelt nog steeds als thuis.”


Gevoel

Van de herindeling herinnert Mariëtte zich vooral dat sommige collega’s er grote moeite mee hadden: “Voor de herindeling er kwam, in 1997, sudderde het natuurlijk al een paar jaar. En als je voor het eerst hoort dat jouw gemeente wordt opgeslokt door de stad, dan kijk je naar je dorp en denk je: 'gaat dit dan straks helemaal weg?' Dat herinner ik me vooral, dat er collega’s waren die het gevoel hadden dat Halsteren helemaal zou ophouden te bestaan. Zelf had ik het er niet zo moeilijk mee, ik heb altijd wel het gevoel gehad dat Halsteren zichzelf zou blijven, ook onder Bergs bestuur. Alleen de laatste kerst in het Halsterse gemeentehuis was pittig: weten dat je daar niet meer terugkomt hakt er wel even in. Maar daarna heb ik me in Bergen op Zoom altijd als een vis in het water gevoeld.”


Lees verder op pagina 2.


Terugkijkend op de afgelopen 25 jaar vindt Mariëtte Verbiest-Hagenaars niet dat Halsteren er slechter op is geworden. "Het centrum van Halsteren is echt opgebloeid tot een levendig dorpshart met veel winkels”, zegt ze. 

"En ook na de herindeling hebben de Halsternaren hun mannetje gestaan in de politiek. Ze zijn altijd opgekomen voor hun dorp. En nog steeds geeft Halsteren tegenwind als het moet, kijk bijvoorbeeld maar naar de Dorpsraad. Als je het ergens niet mee eens bent is het makkelijk om het op de herindeling te gooien, maar je moet er samen het beste van maken. Het is een wisselwerking, en er is altijd wel iemand teleurgesteld. Maar je moet ook concluderen dat de herindeling voor beide kernen dingen heeft gebracht die niet gebeurd waren als Halsteren en Bergen op Zoom zelfstandig waren gebleven. Als je mensen samenvoegt, ontstaat er nieuwe chemie. Zo werkt dat in een 'dorp'.”