Afbeelding
Foto:

Blijvend geïnspireerd door Vic

WOENSDRECHT – Nu de gemeenteraadsverkiezingen langzaam opdoemen aan de horizon, zijn de politieke partijen weer overal zichtbaar. Tussen alle politici die campagne voeren ontbreekt Adri van Zweden. Dat zij niet op de kieslijst van “haar” ABZ staat betekent niet dat ze stilzit. Geïnspireerd door haar veel te vroeg overleden “soulmate” Vic Huijgens doet Adri van Zweden nog steeds wat een politicus behoort te doen: mensen helpen.

ABZ ontstond na de gemeentelijke herindeling van 1997, en sindsdien is Adri van Zweden betrokken bij de partij. Zij en partijoprichter Vic Huijgens waren twee handen op één buik en in haar tijd als ABZ-raadslid en daarna ontpopte Adri van Zweden zich als een soort “moeder” voor de kern Woensdrecht. Voor Woensdrecht gaat ze door het vuur, zelfs nu ze er niet meer woont. “Nu ik in Krabbendijke woon kan ik inderdaad geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad”, zegt Adri, “maar dat betekent toch niet dat ik tegen de mensen in Woensdrecht moet zeggen dat ze het nu zelf maar moeten uitzoeken? Dat ik niks meer voor ze doe? Dat kán toch niet?”

Niet de raadzaal, maar het participatiecafé en de aangrenzende supermarkt is de basis van waaruit Adri inwoners die haar hulp nodig hebben met raad en daad blijft bijstaan. Mensen met een inkomensprobleem begeleidt ze naar de juiste instanties, ouderen met een vervoersprobleem koppelt ze aan vrijwilligers die hen met de Woensdrechtse bus naar de plaats van bestemming brengen, en wie eenzaam is kan bij Woensdrecht Werkt terecht voor een praatje of een mooie dagbesteding. “Als mensen het nodig hebben wil ik ze helpen”, zegt Adri, “dat is uiteindelijk waar de politiek voor bedoeld is: mensen helpen.” Vic Huijgens mist Adri nog elke dag. “Hij was er elke dag, dan dronken we koffie en wisselden we ideeën uit. Vic wist altijd wie hij moest bellen. Ik mis hem enorm”, zegt ze. Maar ook zonder Vic blijft de de vriendschap tussen Adri en ABZ blijvend. Die vriendschap helpt haar – en de inwoners van Woensdrecht – nog altijd enorm. “De lijnen zijn kort”, zegt ze, “dat is het mooie van een lokale partij. Als Lars – wethouder Lars van der Beek – mensen ontmoet die een probleem hebben en die ik kan helpen, dan belt hij me. Andersom geldt hetzelfde, als er problemen zijn, dan lossen we ze op. Daar hoeven we niet lang voor te vergaderen. Daarom denk ik dat een stem op ABZ de beste keuze is. ABZ zorgt dat niemand buiten de boot valt.” ABZ lokaal voor ons allemaal.

Afbeelding
Afbeelding