Voor Mariska Beerendonk is - en blijft - Marsika's Bloementheater een
Voor Mariska Beerendonk is - en blijft - Marsika's Bloementheater een "veilige haven". Foto:

Mariska’s Bloementheater laat zich niet kisten

PUTTE – Voor eigenaresse Mariska Beerendonk is haar bloemenzaak Mariska’s Bloementheater een veilige haven, een “escape” voor de problemen die in het leven op haar weg komen. Nu het leven door de coronacrisis ook een keiharde impact heeft op haar winkel, blijft ze toch optimistisch: “Ik laat me niet kisten!”


Dat het leven niet altijd eenvoudig is hoef je Mariska Beerendonk (37) niet te vertellen. Het coronavirus maakt haar leven als zelfstandig ondernemer bepaald niet makkelijker, maar wat Mariska betreft is dat geen reden om je hoofd te laten hangen. Er zijn ergere dingen, dat ondervond ze jaren geleden al aan den lijve. Nadat ze de bloemenzaak op het station van Bergen op Zoom – waar ze jarenlang werkte – overnam bleek ze voor tienduizenden euro’s te zijn opgelicht door haar voormalige werkgever en bleef ze achter met een zaak die niet levensvatbaar bleek. Alsof dat allemaal niet erg genoeg is verloor Mariska twee kinderen tijdens de zwangerschap. Ondanks dat werd ze toch moeder van twee zoons, Chris en Jordy, maar ook die jongens kregen te maken met problemen. “ADHD, autisme, en de oudste kreeg er epilepsie overheen. Juist daarom ging ik niet bij de pakken neerzitten. Ik werk zo ontzettend graag met bloemen, van bloemen word ik blij. Mijn werk is mijn escape, mijn veilige haven. Ik heb mijn werk nodig.”



Overname

Het fiasco in Bergen op Zoom liet Mariska achter zich, ze besloot gewoon om haar bloemenzaak te vestigen in de garage van haar woning in Hoogerheide. ‘’Dat mocht niet van de gemeente, ik mocht alleen op afspraak werken”, zegt Mariska. “Ook prima, ik had het binnen no-time megadruk. Met Irma Vissers deed ik toen al regelmatig zaken. Met haar raakte ik op zeker moment in gesprek over de overname van haar zaak. Zij wilde het rustiger aan gaan doen, terwijl ik juist heel graag een eigen winkel wilde. Zo ben ik er ingerold, en zo is Mariska’s Bloementheater ontstaan.” Mariska is een hands-on ondernemer, die het liefste alles zelf doet. Van inkopen, tot het samenstellen van boeketten. Minder dan de beste bloemen zul je bij Mariska’s Bloementheater niet vinden, en of je nu komt voor een bosje bloemen voor thuis, voor een bruidsboeket of voor rouwwerk, je hebt altijd de garantie dat Mariska er haar hart en ziel inlegt.


Partytentje

Putte zag Mariska’s enthousiasme en wist het te waarderen. Het duurde niet lang voor Mariska’s Bloementheater een vaste waarde werd in het Putse winkelhart, waar het altijd druk was. Tot de coronacrisis kwam. “Ineens was het gedaan met de drukte. Logisch ook: mensen mochten niet meer binnenkomen. Als wij met een boeket bezig waren moesten ze buiten, in de kou, onder een partytentje wachten. Niet te doen, en voor ons heel pittig. Begin dit jaar ging het wel weer, maar de zwaarste klap kwam eigenlijk na de zomer. Mensen geven minder uit, en dan zijn bloemen één van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt. Voor ons betekent dat elk dubbeltje omdraaien: ik doe alles om mijn personeel en de huur te betalen. Zelf heb ik al meer dan een jaar geen loon gehad. Sinterklaascadeaus kopen voor de kinderen zat er dit jaar niet in.”


Essentieel

En ondanks die keiharde conclusie gaat Mariska door. Ze herhaalt: “Ik laat me niet kisten. Ik zou kunnen besparen op de kwaliteit van mijn bloemen, maar dat weiger ik. Ik verkoop alleen kwaliteit waar ik achter kan staan, onze bloemen blijven altijd twee tot drie weken staan, dat is de beste reclame die ik me kan wensen. Soms denk ik wel eens dat ik in een clownspak voor mijn winkel moet gaan staan om maar klanten te lokken, maar meer dan hopen dat de sluitingstijd van 17.00 uur niet verder wordt teruggedraaid kan ik niet doen. Ik blijf keihard werken voor mijn mooie zaak. De discussie gaat de laatste anderhalf jaar steeds over “essentiële winkels”. Nou, ik vind dat een bloemenzaak ook essentieel is. Mensen zouden zichzelf dat beetje vrolijkheid juist in deze tijden moeten gunnen. Ik word nog altijd vrolijk van bloemen, ook in deze tijd, maar van een beetje meer klanten word ik nóg veel vrolijker."




"Ik werk zo ontzettend graag met bloemen, van bloemen word ik blij"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding