Inwoners Woensdrecht geven mening over Warmtevisie

GEMEENTE WOENSDRECHT - Tussen nu en 2050 vervangen we in heel Nederland en dus ook in gemeente Woensdrecht het aardgas buurt voor buurt door duurzame warmtebronnen. Alle gemeenten moeten voor 1 januari 2022 een visie maken hoe zij op een andere manier gaan verwarmen. Dit heet een ‘Transitievisie Warmte’. 


In gemeente Woensdrecht ligt het concept van de warmtevisie nu 6 weken ter inzage en is te raadplegen via: www.woensdrecht.nl/warmtevisie.  "Een aardgasvrije gemeente worden is een ongelofelijk grote opgave. We zullen dit nadrukkelijk samen met onze inwoners moeten doen en daarom willen we hen hier zoveel mogelijk bij betrekken. Het afgelopen jaar hebben we diverse digitale informatiebijeenkomsten gehouden en is er een klankbordgroep opgericht. Om naast dit traject nog meer input te ontvangen, kiezen we er nu voor om het ontwerp van de warmtevisie ter inzage te leggen. In het document staan onze inzichten en een globale planning voor de overgang naar duurzame warmtebronnen", legt wethouder Jeffrey van Agtmaal uit. Hij wil benadrukken dat er in dit stadium nog geen besluiten zijn genomen over het aardgasvrij maken van buurten of wijken. "We doen dit als gemeente in samenspraak met bewoners en andere lokale partijen. Alleen bij voldoende draagvlak zal een buurt overgaan naar een nieuwe warmtevoorziening. Ik wil wel nadrukkelijk vragen om dit document te bekijken, omdat dit het startpunt is om het gesprek verder aan te gaan."

In de warmtevisie worden per wijk de meest kansrijke alternatieven ter vervanging van het aardgas voorgelegd. Ook worden enkele verkenningswijken aangewezen waar mogelijk op kortere termijn de transitie naar aardgasvrij verder vorm gegeven kan worden met inwoners en betrokken organisaties. Als er bepaalde wijken al voor 2030 van het aardgas af gaan, zal de gemeente tevens zogenaamde wijkuitvoeringsplannen opstellen. Hierin beschrijft de gemeente stapsgewijs hoe zij de transitie willen realiseren in deze geselecteerde wijken. De wijken die pas na 2030 van het aardgas af gaan krijgen enkel een globale tijdsindicatie, deze worden dus nog niet meegenomen in de wijkuitvoeringsplannen. 

Reacties op de concept warmtevisie zullen indien mogelijk verwerkt worden in de definitieve versie. "Wanneer deze door de gemeenteraad vastgesteld is volgen gesprekken met inwoners van de verkenningswijken. Op basis van de uitkomsten uit deze verkenningsbuurten hopen we in 2023 de eerste concrete uitvoeringsplannen te kunnen vaststellen."